Prezident Bush tvrdí, že má právo kontrolovat iráckou ropu

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/10/2833-prezident-bush-tvrdi-ze-ma-pravo-kontrolovat-irackou-ropu.htm

WASHINGTON 16. 10. – Prezident Bush odmítl tento týden pokus kongresu zabránit armádě Spojených států v kontrole iráckých ropných zdrojů.

Před podpisem výdajů na armádu počátkem tohoto týdne vydal prezident písemný příkaz povolující finanční náklady na „provádění kontroly Spojených států nad ropnými zdroji Iráku“.

Přátelé výboru národního zákonodárství (Friends Committee on National Legislation), 65 let fungující kvakerská lobby spolupracovala po tři roky s kongresem na vypracování legislativy, která zabrání Spojeným státům ve vybudování trvalých vojenských základen v Iráku a v provádění kontroly iráckých ropných zdrojů. „Jsme zděšeni, že prezident hodlá upřít iráckému lidu a jeho vládě základní právo suverénně kontrolovat jejich vlastní přírodní zdroje. Prezident Bush se zřejmě domnívá, že je jako vrchní velitel oprávněn zabavit irácká ropná pole a kontrolovat iráckou ropu, jako by to považoval za nezbytné pro obranu americké národní bezpečnosti,“ prohlásil lobbista výboru Jim Fine. „Těžko lze vidět v jeho prohlášení jinou logiku. Ve skutečnosti se sám prohlásil – i za všechny budoucí americké prezidenty, kteří jeho podivná prohlášení neodmítnou – vládcem Iráku.“

Prezident Bush podepsal od roku 2006 pětkrát zákonné omezení kontroly irácké ropy, ale letos vydal dva písemné příkazy prohlašující, že zákaz americké kontroly nad iráckou ropou je porušením ústavní výkonné moci exekutivy. Tvrdí, že jeho administrativa není zákonem vázána plnit taková ustanovení.

Článek President Bush Asserts Right to Control Iraqi Oil vyšel na serveru prnewswire.com 16. října. Překlad Eva Cironisová.

Článek byl publikován 29.10.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.