Loď se zbraněmi pro Sudan není majetkem Ukrajiny, ale vlastní ji Izraelec

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/10/2825-lod-se-zbranemi-pro-sudan-neni-majetkem-ukrajiny-ale-vlastni-ji-izraelec.htm

Shuun Isaaq

Registrační doklady získané BBC obsahují informace, že loď unesena somálskými piráty nepatří Ukrajině, ale židovskému podnikateli žijícímu ve státě Izrael.

Objevuje se více informací, že ukrajinská firma jménem Tomax Team, která je vlastníkem lodi s nákladem zbraní zadrženou somálskými piráty, je pouze nastrčená. Posádku lodi tvoří Ukrajinci a Litevci. Krize kolem místa určení pro dodávku byla vyřešena, když byl v dokumentech o lodním nákladu nalezen transportní kód GOSS, což je akronym pro Government of South Sudan – vláda Jižního Sudanu.

[Somálští piráti u unesené lodi Faina]

Skutečným majitelem lodi je Izraelec Vadim Alperin. Loď získal od ruské vlády v aukci za časů Jelcina. Loď byla přestavěna a později zaregistrována v Belize. Další lodi stejného majitele slouží jako plovoucí kasína, jedna z nich je momentálně v Golfském zálivu, kde ji využívají bohatí arabští klienti. Pan Alperin už byl vyslýchán úřady.

Vadim Alperin byl dříve přezdíván jako „bratr Mossadu“. Provozuje řadu falešných, nastrčených firem včetně exportní firmy Kenyan Meat, která čile obchoduje se zeměmi Středního východu. Jejím skutečným posláním je sběr informací ze zemí jako Egypt, Jordánsko a Saúdská Arábie.

Keňa trvá na tom, že zbraně legálně koupila keňská armáda, její vlastní vláda ale uvízla v trapné situaci a má co vysvětlovat mezinárodnímu společenství, neboť státní dodávka této velikosti nebyla [mezinárodně] přiznána, navzdory tomu, že Keňa je členem programu OSN pro transparentní obchod se zbraněmi UNROCA.

Sudanská vláda už řadu let obviňuje Izrael, že dodává zbraně a trénuje rebely v Jižním Sudanu. Nyní bylo prokázáno, že Keňa hraje roli prostředníka. Poskytuje logistickou podporu pro zbraňové dodávky do Jižního Sudanu. Podobnou roli sehrál Čad, když pomáhal rebelům v Darfuru, následkem bylo, že se dvě země dostaly do války.

Izrael dříve dodával ilegálně zbraně do Jižního Sudanu přes území Etiopie, ale po té, co země získala nezávislost, ztratil na etiopské politiky vliv. A současně s tím, jak se zhoršily vztahy mezi Eritrei a Etiopii, přestala být tato cesta použitelná. Izrael hledal další cesty, jak dopravit zbraně do Jižního Sudanu, snažil se využít svých skladišt v Ugandě a odsud transportovat zbraně přes keňské území do Jižního Sudanu.

Je velmi neobvyklé, aby byla loď registrována na jednu fyzickou osobu, jak v tomto případě na pana Alperina.

Článek Israeli Revealed as owner of South Sudan bound weapons ship vyšel 8. října na serveru pr-inside.com. Překlad editor.

Článek byl publikován 24.10.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.