Spojené státy shodily v roce 1991 u Basry atomovou bombu, tvrdí veterán

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/10/2824-spojene-staty-shodily-v-roce-1991-u-basry-atomovou-bombu-tvrdi-veteran.htm

Řím – Americký veterán první války v Zálivu Jim Brown tvrdí, že Spojené státy svrhly v roce 1991 v pouštní oblasti u jihoirácké Basry na íránské hranici pětikilotunovou atomovou bombu. Řekl to v rozhovoru zařazeném do 30minutových zpráv, které v úterý 7. října odvysílala italská státní televize RaiNews24. Podle Browna k tomu došlo v poslední den války 27. února 1991.

RaiNews24 pak oznámila, že provedla vlastní šetření, při němž zjistila, že uvedeného dne byla skutečně zaznamenána seismická činnost odpovídající výbuchu o síle pěti kilotun. Údaje potvrdilo Mezinárodní seismologické středisko, nezisková organizace se sídlem ve Velké Británii.

Italský novinář Maurizio Torrealta, jenž byl šetřením pověřen, prohlásil, že nejde o definitivní důkaz nukleárního výbuchu, a proto ho ještě nelze brát jako fakt. Požádal proto mezinárodní veřejnost o další vyšetřování Brownových tvrzení: „Žádáme novináře a mezinárodní veřejnost, aby nám pomohli tuto záležitost objasnit.“

Nicméně v dokumentárním pořadu, který se ve středu objevil v médiích, Torrealta prohlásil, že jedním z možných důvodů, proč Spojené státy bombu použily, by mohla být odplata za raketový útok na americkou vojenskou základnu Dhahrán v Saúdské Arábii, provedený 25. února 1991. Při tomto útoku bylo zabito 28 amerických vojáků.

Veterán Jim Brown nebyl údajnému nukleárnímu útoku přítomen a není jasné, jak o něm získal informace. Podle RaiNews24 byl 45letý Brown původně v americké armádě inženýrem čtvrté třídy a byl o stupeň degradován následkem zdravotních problémů způsobených očkováním proti chemickým zbraním. Injekce narušily jeho zdraví tak, že byl nakonec se ctí z armády propuštěn. Nyní je ředitelem organizace GulfWatch I.N.S. Na své webové stránce tvrdí, že má 350 stoupenců, kteří jsou nebo byli během války v Zálivu v roce 1991 ve spojení s koaliční zpravodajskou službou.

„Tito lidé souhlasili s tím, že budou společně pracovat a snažit se zjistit pokud možno co nejvíce informací o válce, o událostech před ní, během ní a po ní, které mohly ovlivnit zdraví statisíců vojáků, jejich manželek a dětí,“ praví se v prohlášení na webové stránce.

Do vysílání RaiNews24 byl zařazen také rozhovor s iráckým lékařem Džawádem al-Alím, který prohlásil, že před začátkem první války v Zálivu bylo v roce 1989 v oblasti kolem Basry evidováno 32 případů zhoubných nádorů, zatímco v roce 2002 jejich počet stoupl na 600. Uvedl také, že zatímco dříve se nádory objevovaly u starších lidí, nyní se objevují i u dětí.

Torrealta při vysílání oznámil, že americké ministerstvo zahraničí Brownova tvrzení odmítlo a prohlásilo, že během války v Zálivu bylo použito jen konvenčních zbraní.

Článek Iraq: US dropped nuclear bomb near Basra in 1991, claims veteran vyšel na serveru adnkronos.com. Překlad Eva Cironisová.

Článek byl publikován 24.10.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.