Kdo prosazuje americký radar v ČR?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/10/2815-kdo-prosazuje-americky-radar-v-cr.htm

Úzké vztahy mezi českými politiky, lobbyistickými agenturami a americkými zbrojními koncerny

Hnutí Nenásilí upozorňuje na důležitá fakta, týkající se osob, které se velkou měrou podílejí na prosazování radaru. „Jsme znepokojeni vazbami, které existují mezi některými vládními představiteli, členy ODS, lobbyistickými firmami a potažmo zbrojními koncerny. V době, kdy jednání o radaru vrcholí, by jak všichni poslanci a senátoři, kteří budou rozhodovat, tak i česká veřejnost, měli být s těmito fakty obeznámeni,“ říká Jan Tamáš, mluvčí hnutí Nenásilí.

Na podzim r. 2007 zadala vláda bez výběrového řízení firmě AMI Communications zakázku na Informační kampaň k protiraketové obraně.

AMI Communications patří do skupiny šesti firem, které mají stejné vlastníky: Janu Marcovou, Milana Hejla a Marka Stránského. Jednou z těchto firem je lobbyistická firma Pan Solutions.

Pan Solutions na svém webu uvádí, že je strategickým partnerem Dutko Worldwide Prague, což je česká pobočka americké lobbyistické firmy Dutko Worldwide. V praxi to znamená, že Pan Solutions realizuje zakázky Dutka v ČR.

Rozpočet na výstavbu radaru v ČR je přibližně 4 miliardy dolarů, což je asi 72 miliard Kč. Na výstavbě se mají podílet zbrojní koncerny Boeing, Lockheed Martin, Nortrop Grumman a Raytheon. První 3 z nich jsou, nebo v minulosti byly, klienty Dutko nebo společností ve skupině AMI.

Lidé, spojení s Dutko Worldwode Prague nebo s firmami skupiny AMI, mají silné vazby na ODS:

Bývalý jednatel pražské pobočky Dutka, Alexandr Vondra, je nyní místopředsedou vlády pro evropské záležitosti a senátorem za ODS.

Jana Marcová, nynější jednatelka Dutka a jedna ze tří spoluvlastníků skupiny AMI, byla v minulosti poslankyní a mluvčí ODS.

Vládní koordinátor pro protiraketovou obranu Tomáš Klvaňa v minulosti pracoval pro Pan Solutions.

Jeho asistentka Lucie Mrázová byla až do doby, než přijala toto místo, jednatelkou Dutka. Navíc sedí ve vládní Komisi pro rozvoj Brdska, která rozhoduje o "přídělu peněz" brdským obcím v okolí radaru.

Konzultant Pan Solutions Alan Hopp je bývalým tajemníkem senátního klubu ODS.

Konzultant Pan Solutions Vratislav Janda pracoval jako zástupce ředitele odboru bezpečnostní politiky na ministerstvu zahraničí, byl vedoucím odd. NATO.

Konzultant Pan Solutions Petr Plecitý byl zahraničním poradcem ODS a ještě v době, kdy již pracoval u Pan Solutions, byl zastupitelem za ODS na Praze 4 a kandidoval za ODS do Europarlamentu.

Graficky zobrazené vazby výše jmenovaných na příslušné firmy (ve formátu PDF).

Článek byl publikován 17.10.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.