Austrálie cenzuruje internet

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/10/2814-australie-cenzuruje-internet.htm

Nick Farrell

Austrálie je první zemi západního stylu, která se pokusí cenzurovat internet. Vláda bývalé britské kolonie vyvinula filtrační internetový systém a odmítá umožnit občanům, aby se ho nezúčastnili.

Zdá se, že nejmenší zlo, ve které může průměrný Australan doufat, je to, že ze dvou cenzurních filtrů dostane ten lehčí. Ale to znamená, že o obsahu internetu budou rozhodovat úřady ve státní zprávě odpovědné za ochranu mysli všech spořádaných Australanů.

Vláda utratila 125,8 milionu dolarů na kyber-bezpečnost. Máte-li internetový účet, můžete si vybrat mezi dvěma formami cenzury. První, která blokuje obsah nevhodný pro děti, a druhá, která blokuje „ilegální materiál“.

Nicméně zákazníci, kteří doufají v provizi opt-out (tzn. nezvolit ani jednu formu cenzury), budou zklamáni. Australská vláda využívá této příležitosti k vymazání všech stránek, které nejsou vhodné pro zdraví národa. Zdá se, že porno bude dovoleno, ale stránky, o kterých státní úředníci usoudí, že by neměly být viděny, včetně kontroverzních legálních témat, jako marihuana nebo eutanazie, budou blokovány. Mohlo by to také být použito k umlčení stránek s legálním protestem, který je zaměřen proti státním autoritám.

Vládní mluvčí Tim Marshall řekl, že plán labouristické vlády pro kyber-bezpečnost bude vyžadovat, aby všichni poskytovatelé internetového obsahu pro všechny domácnosti, školy a veřejné internetové připojovací body, na které mají děti přístup, nabízely jen čistý (=filtrovaný) obsah.

Operátoři upozorňují, že ten filtr zpomalí rychlost australské internetové sítě.

Mnoha Australanům se to nebude líbit, ale aspoň jejich děti budou bezpečné.

Článek Australians censor the Internet vyšel 15. října na britském Inquirer. Překlad editor.

Článek byl publikován 16.10.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.