Velké, zdravé banky dostanou na rozloučenou 125 miliardový dárek od Paulsona a Bushe

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/10/2811-velke-zdrave-banky-dostanou-na-rozloucenou-125-miliardovy-darek-od-paulsona-a-bushe.htm

Než začnete číst, raději si sedněte. Máte-li vysoký tlak nebo koronární potíže, raději to nečtěte vůbec a najděte si nějakou klidnou sportovní stránku.

Přibližně polovina z první dávky 250 miliard záchranného balíčku schváleného kongresem pro krizi hypoték skončí v rukou zdravých, velkých bank.

Ministr financí Paulson sdělil velkým bankám, že „pro dobro amerického finančního systému“ musí vzít jeho 125 miliard (almužnu jedna nebo dvě miliardy), píše NYT.

Citigroup a JPMorgan dostanou každá 25 miliard. Bank of America a Wells Fargo každá 20 miliard plus 5 miliard za jejich nedávnou akvizici. Goldman Sachs a Morgan Stanley každá 10 miliard a Bank of New York Mellon a State Street po 2 až 3 miliardách. Wells Fargo dostane 5 miliard za akvizici Wachovia a a stejně dostane Bank of America za koupi Merrill Lynch. Tolik ohledně nouzového vyplacení hypotéčního trhu.

A zde je ten fígl: akcie nebudou rozděleny mezi stávající akcionáře, čehož se ředitelé bank obávají, protože permanentním držitelům preferenčních akcií jsou vypláceny dividendy, nikoliv podíl na zisku. Jinými slovy, všichni současní držitelé akcií jsou chráněni na rozdíl od držitelů akcií Lehman, Bear Stearns, Fannie Mae a Freddie Mac.

Lhostejno, jak to zabalíte, pravdou zůstává, že toto je 125 miliardový dárek na rozloučenou od Bushovy administrativy elitám na Wall Street.

Aktualizace: Ministerstvo zveřejnilo přesné podmínky. Prvních pět roků budou dividendy z preferovaných akcií pouze 5 nikoliv 10 procent. Přesné podmínky jsou zde.

*Původně bylo v titulku 135 miliard, ale ta podrobnější čísla jsou malinko nejasná, proto jsem pro jistotu snížil částku na 125 miliard.

Článek Big Banks Get $125* Billion Cash Going Away Gift From Paulson and the Bush Administration byšel na serveru economicpolicyjournal.com 14. října. Překlad editor.

Článek byl publikován 15.10.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.