Žebračka si najala drahého obhájce a uspořádala tiskovou konferenci

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2002/03/281-zebracka-si-najala-draheho-obhajce-a-usporadala-tiskovou-konferenci.htm

Vladimír Stwora

Žebračka Margita Bangová alias Horvátová si najala právníka z Bay Street. Je jím pětatřicetiletý Leonard Hochberg. (Kdo zná poměry, ví, že Bay Street je finanční a obchodní centrum Toronta. Sídlí zde nejbohatší společnosti a právníci v této oblasti patří mezi nejdražší v Kanadě. )

Žebračka Margita Bangová si rovněž zamluvila konferenční místnost v budově přímo na Bay Street a uspořádala zde se svým právníkem tiskovou konferenci. Teď tedy sedí v přepychově vybavené místnosti sedm pater nad rohem, kde obvykle "pracuje". Na zdi visí originál Norvala Morrisseauea. Sedí, třese se a vzlyká. Prsty na rukou revmaticky nepřirozeně vykřivené, vystavené všem na obdiv. Její fialově zelený úplet podivně ladí s elegantním dřevěným obložením místnosti.

Prostřednictvím obhájce a tlumočníka sděluje novinářům, že je to nedorozumění. Že denně vyžebrá pouze 40-50 dolarů (880-1100 Kč). Současně vyjadřuje vděčnost Kanadě za to, že ji přijala.

Dotaz reportéra: "Líčí se nám, že jste chudá. Jak jste si mohla dovolit právníka z Bay Street?"

Slova se ujal pan Hochberg: "Nemyslíte si, že každý si zaslouží toho nejlepšího právníka, kterého může dostat?"

Dostat nebo dovolit? V tom je rozdíl, pane doktore, ale doktor Hochberg to chytře nerozvádí. Ostatně, není to poprvé, kdy ji zastupuje. Margita Bangová si jej najala už loni v létě. Pracoval pro ni při vyřizování práva na trvalý pobyt v Kanadě.

Konference pokračuje. Prostřednictvím tlumočníka Margita dále sděluje, že bydlí ve dvoupokojovém bytě, za který platí 900 dolarů měsíčně (asi 20 tisíc korun). Od státu dostává sociální podporu 800 dolarů (18 tisíc korun). Spolu s ní bydlí v bytě manžel, dále devětadvacetiletý syn Lubomír, rovněž nezaměstnaný. Televize s obří obrazovkou a kožená sedací souprava, kterou reportéři viděli při jejich návštěvě, prý patří jemu. Mimo to v bytě s ní zůstávají tři vnuci.

Následuje dotaz na její třes. Margita vysvětluje, že je postižená chorobou štítné žlázy a že je alergická na léky. Třes prý při pohybu ustává.

Reportér Mike Strobel klade dotaz ohledně jejích revmaticky pokroucených rukou. Ptá se, jak je možné, že v pořadu TV NOVA má prsty rovné a ruce pevné. Margita jako by nerozuměla, začne mluvit o tom, jak byla v Československu perzekuována pro svou rasu a jak je ráda, že je ve svobodné Kanadě. Znovu se začne vzlykat - asi je to pro ni bolestná vzpomínka. Místnost se naplňuje teplem porozumění.

Po skončení tiskové konference zavolal Mike svému příteli doktoru G. Promítl mu natočené video. "Tohle není třes z následků poruchy štítné žlázy," říká doktor. "Třes ze štítné žlázy je droboučký a rapidní, ne takhle groteskní. Dělám tuhle práci už 37 let, ale nikdy jsem takový třes u nemocného trpícího touto chorobou neviděl."

Co k tomu dodat. Margita Bangová v tom prostě umí chodit. Nicméně se domnívám, že tentokrát šlápla vedle. Že to s tou tiskovou konferencí a právníkem z Bay Street poněkud přehnala. Jsem zvědav, jak se jí teď ještě podaří přesvědčit okolí o své chudobě.

Zprávu o slovenské žebračce uveřejnily kromě Toronto Sun i celoplošné noviny National Post.

Článek byl publikován 13.3.2002


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.