Jemen oznámil zatčení ozbrojenců napojených na Izrael

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/10/2809-jemen-oznamil-zatceni-ozbrojencu-napojenych-na-izrael.htm

Eva Cironisová

SANÁ - Jemenský prezident Alí Abdulláh Sálih v pondělí 6. října oznámil, že před pěti dny se podařilo zničit „teroristickou buňku“ napojenou na izraelskou zpravodajskou službu.

Tisková agentura Saba citovala bez dalších podrobností prezidentovu informaci, že skupina, která měla „navzdory hlásání islámu“ kontakty s židovským státem, bude postavena před soud. Jemenský bezpečnostní činitel informoval téhož dne agenturu Reuters, že důkazy o kontaktech těchto ozbrojenců s Izraelci byly nalezeny. „Podrobnosti budou oznámeny později,“ uvedl prezident.

Není zatím jasné, zda ozbrojenci, o nichž Sálih mluvil, patří ke skupině, která se nazývá Islámský džihád. V září bylo totiž zatčeno šest členů této organizace, jež se přihlásila k útoku na americkou ambasádu, při němž bylo zabito 19 lidí. Tento útok dvou sebevražedných útočníků s auty byl největší operací v Jemenu od útoků na francouzský tanker Limburg v roce 2002 a na americkou válečnou loď Cole v roce 2000.

Skupina Islámský džihád nemá žádnou spojitost se stejnojmennou palestinskou organizací a údajně má patřit k al-Qá‘idě. Mezi jejími zatčenými členy byl i Abú al-Ghaith al-Jamaní, který podepisoval prohlášení skupiny a byl považován za jejího vůdce. Všichni měli být zatčeni proto, že vyhrožovali cizím ambasádám včetně saúdskoarabské a britské, a atentáty na jemenské státní činitele, pokud vláda nepropustí jejich vězněné druhy. V obvinění nebyla žádná zmínka o útoku na americkou ambasádu.

Jemenská vláda se po 11. září 2001 připojila ke Spojenými státy vyhlášené válce proti terorismu.

Zdroje

Yemen says arrests militants with links to Israel

Yemen disbands ’Mossad-sponsored cell’

Článek byl publikován 15.10.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.