Zadržení dr. Töbena by nás mělo probudit

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/10/2808-zadrzeni-dr-tobena-by-nas-melo-probudit.htm

Právo říct nepopulární nebo dokonce nepravdivé či nepříjemné názory je základem svobody slova. A svoboda slova je jedním ze základních hodnot každé liberální demokracie.

Svobodě slova se nedaří, když člověk může sdělit jen takové názory, které státní moc povolila. Jakmile se to stane, nutně to evokuje hrůznost Orwellova Ministerstva pravdy, kde stát zakázal jakékoliv nezávislé myšlení a kompletně zničil svobodu projevu.

Proto je zadržení dr. Töbena na letišti Heathrow minulý týden tak zneklidňující. Dr. Töben nespáchal v této zemi žádný zločin. Jeho proviněním je to, že publikoval na své webové stránce své názory. Tu stránku psal ze svého domova v Austrálii a klade tam otázky, zda nacisté likvidovali Židy.

Jeho názory jsou chybné a ofenzivní – ale chyby nebo ofenzivní názory nejsou důvodem pro zákaz názorů, tím méně pro uvěznění toho, kdo je hlásá.

V Británii není popírání holocaustu trestné, v Německu ano. Německé úřady chtějí potrestat dr. Töbena za jeho názory – a požádaly zdejší soudy, aby jim v tom pomohly. Chtějí, aby Británie vydala dr. Töbena do Německa, aby jej mohli soudit a uvěznit za jeho „ideozločiny“.

Britská justice by se na tom neměla podílet. Je to nestydatý útok na svobodu slova.

Vláda udělala chybu, když podepsala dodržování evropského zatykače a zrychlené procedury pro vydávání lidí zadržených na britském území jiným zemím Evropské unie.

Případ dr. Tobena je přesně ten druh incidentů, o kterém nám naši politikové tvrdili, že je vyloučeno, aby se staly. Řekli nám, že se to týká pouze teroristů a drogových dealerů. Nyní se tedy tento zákon používá k potrestání názorů, naší soudci a naše vláda má povinnost odmítnout.

Pro jedno mají liberální demokrati pravdu: svoboda projevu je příliš důležitá hodnota na to, aby byla obětována za účelem posílení „ještě těsnějších vazeb“ s jinými členy EU.

Článek Dr Fredrick Toben’s arrest should alarm us all vyšel na serveru Telegraph.co.uk 5. října. Překlad editor.

Článek byl publikován 14.10.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.