Irácký bezpečnostní činitel: Saddámův majetek ukradly Spojené státy

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/10/2799-iracky-bezpecnostni-cinitel-saddamuv-majetek-ukradly-spojene-staty.htm

Vysoký činitel iráckých bezpečnostních služeb Alí al-Baghdádí tvrdí, že Spojené státy ukradly majetek bývalého diktátora Saddáma Husajna uložený v několika evropských zemích.

„Spojeným státům se podařilo lokalizovat osobní majetek a nemovitosti patřící bývalému diktátorovi, jeho rodině a spolupracovníkům v celkové hodnotě přesahující pět miliard dolarů, a zahrnuly je do svého jmění,“ prohlásil Baghdádí v rozhovoru s íránskou oficiální tiskovou agenturou Fárs. „Skončilo to v jejich pokladnách.“

Mělo jít o několik bankovních účtů patřících 11 lidem z řad spolupracovníků a rodinných příslušníků bývalého diktátora a o cenné papíry jisté nizozemské farmaceutické společnosti. Celý Saddámův ‚poklad‘ uložený v zahraničních bankách a finančních institucích však měl obsahovat přes 100 miliard dolarů.

„Jak Američané, tak vláda v Bagdádu dávají přednost tomu, aby se o pokladu nemluvilo. Část tohoto pokladu uložená v západoevropských zemích a v Jemenu skončila v rukou členů bývalé strany Baath, kterým se podařilo uniknout zatčení a usadili se v jiných arabských zemích,“ dodal.

Článek Iraq: Saddam's assets stolen by US, claims security official vyšel na serveru adnkronos.com. Překlad Eva Cironisová.

Článek byl publikován 9.10.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.