Irák nehodlá dát v rozvoji ropných polí přednost americkým firmám

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/10/2795-irak-nehodla-dat-v-rozvoji-ropnych-poli-prednost-americkym-firmam.htm

Podle zdrojů z iráckého ministerstva ropného průmyslu naléhá Írán na irácké představitele, aby vyloučili velké americké ropné společnosti z kontraktů na rozvoj svých bohatých ropných polí. Pod podmínkou zachování anonymity zdroje tvrdí, že vedení země v současné době upřednostňuje čínské a ruské společnosti před americkými.

Pravdivost jejich informací dokládá podepsání kontraktu s čínskou státní ropnou firmou CNPC, k němuž došlo minulý měsíc. Smlouva v hodnotě 3 miliard dolarů je obnovením smlouvy týkající se ropného pole Ahdad s touto firmou z roku 1977. Čína je tak první zemí, která získala takový kontrakt v období od americké invaze do země v roce 2003.

Také Rusko podepsalo v roce 1977 smlouvu o rozvoji pole Západní Qurna, což je jedno z největších iráckých ropných polí, jehož rezervy se odhadují na miliardy barelů.

Není jasné, jaký vliv měl Írán při obnově smlouvy s CNPC. Ministerstvo ropného průmyslu spolu s dalšími důležitými rezorty, např. ministerstvy vnitra a financí, jsou ovšem v rukou proíránských skupin.

Podle analytiků je dnes obtížné očekávat v Iráku větší rozvoj, ať ekonomický či politický, bez íránského souhlasu. Írán se stal hlavním obchodním partnerem země. Jeho firmy operují jak na kurdském severu, tak v jižním Iráku, kde realizují projekty v hodnotě miliard dolarů. Íránské zboží je v iráckých obchodech nejčastějším artiklem.

Irák, i když je okupován a řízen Amerikou, se pomalu stává na Íránu tak závislým, že ho někteří analytici považují za jeho satelit.

Článek Iraq said not to favor U.S. firms to develop oil fields vyšel 3. září na serveru azzaman.com. Překlad Eva Cironisová.

Článek byl publikován 8.10.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.