Recenze Globalisté útočí

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/kultura/2008/10/2789-recenze-globaliste-utoci.htm

Pavel Pastyřík

Nakladatelství Kontingent Press po své značně medializované prvotině Turnerovy deníky před nedávnem vydalo druhou knihu nazvanou Globalisté útočí s podtitulem Od humanitárního bombardování po samostatný narkostát Kosovo, jejímž autorem je nezávislý publicista a šéfredaktor novin Dr. Trenér, ing. Martin Košťál.

Tato kniha, působivá již svým obalem (zejména zadní stranou), představuje vyvážený přehled historie Srbska od starověku až po současnost, s pochopitelným důrazem na oblast Kosova v době bombardování NATO až po jeho odtržení. Vzhledem k rozsahu knihy 108 stran plus 8 stran barevných příloh zde autor jasně a stručně shrnuje historii kosovského konfliktu, přičemž je třeba ocenit, že se nejenom dokázal vymanit ze zaběhlých stereotypů mainstreamových médií, ale naopak se s nimi kriticky vypořádává.

V první části knihy se zabývá vývojem Srbska od 1. do 19. století, první i druhou světovou válkou, poválečným vývojem a kontinuálně se dostává až k válečným událostem v Jugoslávii a jejímu rozpadu. Po této úvodní kapitole již přechází k samotnému tématu vývoje v Kosovu, albánské populační explozi, problémům s kriminalitou a drogami, opatřením jugoslávského (a posléze srbského) státu, která Albánce de facto privilegují, až po odejmutí těchto privilegií prezidentem Miloševičem, etnické nepokoje, snahu Srbska udržet stát pohromadě a bombardování Srbska ze strany NATO. Jako přílohy knihu doplňují projevy Slobodana Miloševiče „Moje pravda“ před Mezinárodním trestním tribunálem v Haagu a projev, který chtěl přednést 30. srpna 2001 – toho se však již nedožil.

Cennou devizou knihy je množství dobových citátů, statistik a faktografických údajů, které však nenarušují plynulost a čtivost textu. Autorovi se poměrně zdařile povedlo skloubit beletrické a faktografické pojetí a vzhledem k tomu, že si tato kniha nenárokuje být knihou historickou, nýbrž spíše osobně-dokumentárním pohledem autora, nelze proti takovémuto pojetí mít námitky. Narozdíl od děl zahraničních autorů zde ing. Košťál věnuje značný, ne však přehnaný prostor připomenutí česko-srbských vztahů i postoji české politické scény, médií a národa jako takového k srbsko-kosovskému konfliktu, což pro čtenáře, kteří tuto dobu pamatují, představuje příležitost k připomenutí si a srovnání vnímání událostí tehdy a dnes, s odstupem mnoha let. Významně se zaobírá též mediálními manipulacemi, propagandou a prokázanými lžemi, jež na nás chrlila západní i naše média v době konfliktu a povětšinou tak činí dodnes.

I přesto, že se útlé knížce Globalisté útočí dají vytknout jisté nedostatky, jako nepříliš bohatý rejstřík zdrojů či slabší úroveň překladu některých pasáží převzatých z internetu, jedná se o dílo, které za svou příznivou doporučenou cenu 128,- Kč jistě potěší každého zájemce o problematiku Kosova, globalismu a politiky USA a EU ve vztahu k jednotlivým národům. Pokud si rádi přečtete dílo o těchto tématech psané ostrým jazykem a bez politické korektnosti, kniha Globalisté útočí by ve vaší knihovně neměla chybět.

Článek byl publikován 3.10.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.