Napsal mi kamarád...

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2002/03/278-napsal-mi-kamarad.htm

Vladimír Stwora

Byl to upřímný, otevřený dopis - takové mám rád. Začal obecně. Píše: Bolševici byli tradičně proti Židům a proti Americe (pravda). Píšu-li já sám proti Izraeli a Americe, usuzuje se z toho, že se k nim (bolševikům) začínám řadit. Přemýšlím nad tím. Jsem levicový? Myslím, že ne.

Je stále těžší rozeznat, co je levice a co pravice. Nějak to poslední roky splývá. Podívejte se na Tonyho Blaira. Je levicový nebo pravicový? Je z Labour party, tedy spíše levicový. Ale přišel s tzv. třetí cestou, což je spíše program pravice.

Předchozí článek od Boba Fiska podává dosti jednostranný pohled. Kam a podle jakého klíče jej (Boba) zařadit, do levice nebo do pravice? Že je na straně Palestinců, není pochyb. Znamená to, že je levičák? Asi by to bylo zjednodušování. Už jen proto, že Palestinci nejsou levicoví, pokud vím. Bob Fisk je především známý a kvalitní reportér, který definitivně referuje o věcech jinak, než CNN.

Kamarád má ovšem pravdu v tom, že jsem se nechal příliš vtáhnout do konfliktu a podávám příliš jednostranně zaměřené informace. Nesvědčí to o mé kvalitní práci, ani to nevystihuje můj skutečný názor. Jednostranné informace jsou vždy škodlivé.

Zkoumám sám sebe, jak jsem se do toho dostal. Nemohu totiž říct, že jsem na straně Palestinců (nebo muslimů vůbec). Spíše je mi jich trošku líto. To, že mají svoje, o tom není pochyb. Ale nejsem ani na straně Izraele. Židů si vážím pro jejich mimořádné schopnosti, ale to, co dělají, je opravdu svinstvo. Na druhé straně Arabové nejsou o nic lepší. Opravdu jsem se asi nechal příliš vtáhnout do problému.

Pojďme zpátky ke kamarádovu dopisu. Je pravdou, že komunisté byli tradičně proti Americe a proti Izraeli. Ta nenávist vyplývala z tehdejšího rozdělení světa. Jenže to rozdělení už padlo. Pokud na něm můj kamarád ještě trvá, pak je to on, kdo má včerejší názory a usuzuje podle včerejších pravidel. Dnes nelze zjednodušeně říct, že ten, kdo píše proti Americe (nebo Izraeli), je levičák.

A abych to ještě upřesnil. Nepíšu proti Americe jako zemi. Uznávám americký přínos do pokladnice lidství. Vážím si amerických hodnot - těch původních, jak je definovali tehdejší otcové a zakladatelé státu. Jsem proti sociálnímu státu, proti nemakačenkům, kteří jej využívají, proti odborům a rovnostářství, jsem pro volný trh a pro konkurenci. A především pro svobodu. To nejsou hodnoty, které prosazovala levice.

Pokud si mne memrmomocí chcete zařadit někam do škatulky, tak nejblíže mám k libertariánům (ano, made in USA) a anarchistům a filosoficky k humanistickému judaismu.

Zdá-li se vám dnes, že to ve svých článcích přeháním, tak vězte, že píšu proti tlakům, které posledních dvacet let zavádějí Ameriku někam, kam její zakladatelé zcela jistě nechtěli. A především píšu proti skupince lumpů, která se (možná podvodně) zmocnila vlády, ohlupuje vlastní národ a tlačí celý svět na pokraj jaderné války nebo nové totality.

Článek byl publikován 9.3.2002


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.