Piráti získali tanky Т-72

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/09/2773-pirati-ziskali-tanky-.htm

Oxana Bojko

Ukrajinská loď, která se plavila s nákladem vojenské techniky, byla zajata piráty u břehů Afriky.

Zajatá loď «Fajna» se plavila do Keni. Je známo, že na její palubě se nacházela vojenská technika: několik desítek tanků a náhradní díly k obrněné technice. Není vyloučeno, že to byly hlavně zbraně, co bylo hlavním cílem pirátů. Počet a občanství posádky se zatím neuvádějí. MZV Ukrajiny vyjasňuje podrobnosti této události.

Je známo, že Ukrajinská loď směřovala ke břehům Keni pod vlajkou Belize. Na palubě Fajny bylo asi 30 tanků Т-72 a jiná obrněná technika.

[piráti získali tanky T72]

Loď byla zajata nedaleko od místa destinace – v neutrálních vodách Keni. Informace o počtech a složení posádky se zatím neuvádějí, sděluje Interfax.

Není nic známo o požadavcích korzárů. Podle všeho, piráti věděli o vojenském obsahu a zajetí si naplánovali dopředu.

Nyní MZV Ukrajiny vyjasňuje masmédii zveřejněnou informaci, sdělila tisková služby MZV. Pracovníci diplomatické služby se obrátili na ukrajinský konzulát v Keni, aby dostali adekvátní informace.

Připomínáme, že od začátku roku bylo u břehů Afriky zajato 59 lodí, 13 korzáři ještě zadržují v očekávání výkupného.

V podvečer velení Vojenské námořní flotily Ruska sdělilo, že námořní armáda RF je připravena odplout ke břehům Somálska k boji s piráty.

Sděluje se, že ruské lodě budou zajišťovat bezpečnost v příbřežní zóně Afriky jak v rámci mezinárodních dohod, tak i samostatně.

Upřesňuje se, že většina operací se plánuje k realizaci po předběžném schválení. Však v případě bezpečnosti svých občanů je Rusku připraveno zasáhnout podle své úvahy.

Legálnost fungování našich námořníků zajistí mezinárodní dohoda, která bude brzy podepsána mezi Ruskem a Somálskem.

Smlouva poskytne právo ruským lodím vplouvat do somálských teritoriálních vod a rovněž přivádět piráty k trestní zodpovědnosti, sdělil v podvečer soudce mezinárodního tribunálu OSN Anatólii Kolodkin.

Je zapotřebí poznamenat, že příbřežní vody tohoto afrického státu jsou považovány z hlediska pirátství za jedny z nejnebezpečnějších míst. Každoročně somálští piráti napadají desítky lodí, včetně ruských.

Článek Пираты получили танки Т-72 vyšel na serveru vz.ru 25. září. Překlad -gr

Článek byl publikován 26.9.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.