Mráz přichází z Denveru

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/09/2738-mraz-prichazi-z-denveru.htm

Richard Král

Prezidentská volební show v největší světové plutokracii jde do finále. Vše probíhá, jak má. Na výběr jsou jako obvykle dva kandidáti, každý z jedné státostrany. Nikdo jiný nemá sto milionů dolarů a více na nezbytnou demokratickou kampaň. Obě americké státostrany absolvují své „National Conventions“. První přišli na řadu demokraté v Denveru.

Vzhled a chování lidí v publiku areny byly ještě horší, než z dobových sjezdů komunistické strany 50.let minulého století. Tam delegáti tleskali z povinnosti a z bezbarvým výrazem. Lidé na stadiónu v Denveru vypadali děsivěji. Prázdné úsměvy, uniformní mávání přidělenými mávátky, ustrnule zírající pohledy ke svým televizním idolům. Byly k vidění i slzy dojetí.

Tristní pohled na americkou „demokracii“. Kdyby Obama s Hillary žádali svrhnout atomovou bombu na Teherán či Moskvu ve jménu „demokracie, svobody, Ameriky a ducha našeho národa“, 84 000 oveček by jim k tomu radostně aplaudovalo.

Dokonale vymytým mozkům byly přizpůsobeny i projevy. Žádné hlubší myšlenky, jen sliby „změn“, snížení daní pro 95% lidí, světlé zítřky, nekonečná reforma zdravotnictví. Spasitel mas Obama hovořil 45 minut včetně masových ovací a neřekl vlastně nic. Ale aspoň mluvil.

Republikán McCain musí na rozdíl od mladšího Obamy své projevy číst. Z patra se zmůže převážně na vtipy nebo fráze. Je to takový americký Schwarzenberg, senilita u něj ještě nepokročila do kritické fáze (neusíná na veřejnosti, je schopen zformulovat bez problémů větu). Přesto musí vyvolávat představa, že by měl tento rozkládající se stařec na povel jaderný kufřík, husí kůži. Figurka, která si nepamatuje, kolik vlastní domů, má řídit „největší světovou demokracii“. Multimilionář McCain kandiduje za zásluhy. Křesla v kongresu a senátu zahřívá už od roku 1982 a naposledy ho předběhl Bush mladší v roce 2000.

Jsou Američané tak primitivní? Bohužel, vše tomu nasvědčuje. Ačkoli mají stále možnost přístupu k alternativním zdrojům nezcenzurovaných informací, televize a média jim vyplachují mozky velmi spolehlivě. Z Ameriky je cítit mráz. A cítíme jej všichni, kteří si ještě nenechali z pohodlnosti vypláchnout mozky.

Článek byl publikován 4.9.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.