Petiční stan na Václavském náměstí

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2008/09/2736-peticni-stan-na-vaclavskem-namesti.htm

Iniciativa Ne základnám organizovala od 17. června do 21. srpna, tj. více jak dva měsíce, na Václavském náměstí v Praze permanentní petiční stan. Na jeho provozu se podílelo 65 lidí, kteří se střídali na službách ve dne i v noci.

I přes léto zaznamenala Iniciativa Ne základnám značný zájem o informace týkající se radarové základny u nás, referenda a protestních akcí. Na permanentním stánku se podařilo nasbírat na 30 000 podpisů pod petici za referendum. Tyto vyplněné archy byly předány spolu s dalšími Petičnímu výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Ačkoliv jsme se během fungování petičního stanu setkali s převážně pozitivními reakcemi, byli aktivisté Iniciativy několikrát napadáni slovně i fyzicky, bylo jim dokonce vyhrožováno likvidací. V těchto případech ostudně selhala Městská policie Hlavního města Prahy, která včas nezasáhla na zajištění nerušeného výkonu petičního práva.

Svou odpovědnost za tyto vypjaté momenty nesou také ti z novinářů, kteří spekulovali a spekulují o napojení Iniciativy na cizí tajné služby a tak vyvolávají v lidech nenávist.

Iniciativa Ne základnám se začátkem září obnovuje petiční stan na Václavském náměstí. Bude zde pravidelně k dispozici všem občanům od pondělí do čtvrtka od 14 do 20 hodin.

Iniciativa Ne základnám vznikla v červenci 2006 a v současné době ji podporuje na šest desítek organizací. Cílem iniciativy je nenásilnou formou bojovat proti umístění základny systému Národní raketové obrany Spojených států na území ČR. Iniciativa průběžně publikuje informace týkající se tohoto tématu na webových stránkách www.NeZakladnam.cz.

Tiskoví mluvčí: Jan Májíček, tel. 604 357 215, email: jan.majicek@gmail.com
Ivona Novomestská, tel. 777 232 883, email: ivona.n@email.cz
Ing. Jan Tamáš, Ph.D., tel. 776 785 839, email: jan.tamas@humanisti.cz

Článek byl publikován 4.9.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.