Válka v Jižní Osetii může odstartovat nové kolo soupeření mezi USA a Ruskem

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/08/2710-valka-v-jizni-osetii-muze-odstartovat-nove-kolo-soupereni-mezi-usa-a-ruskem-.htm

Alexander Timošik

Ruské jednotky se ve čtvrtek začaly stahovat z gruzínského hlavního uzlu dálnice z východu na západ, kde vojenská přítomnost budila obavy, že Rusko ohrozí křehké příměří, sdělil gruzínský ministr vnitra.

Agentura AP hlásí, že příměří umožní ruským jednotkám provést nespecifikované „bezpečnostní opatření,“ což zvýší pravděpodobnost, že zůstanou v Gruzii a zdůvodní to ochranou svých jednotek v Jižní Osetii.

Pravda.Ru požádala o vyjádření ke konfliktu mezi Gruzii a Jižní Osetii odborníka na ruské záležitosti Ph.D. Marshalla Goldmana z Harvardu.

„Tento konflikt je velmi nebezpečný – ne ani tak proto, že Gruzie a Jižní Osetie mohou ve vzájemných bojích velmi utrpět, ale proto, že slouží jako náhražka pro obnovené nepřátelství USA a Ruska.

Dovolte, abych začal Ruskem. Díky svému novému naftovému bohatství je Rusko nyní ekonomicky silná země – v mnoha směrech – dokonce tak, jak nikdy v minulosti. Díky exportu zemního plynu získalo Rusko politickou moc – např. Německo dostává 40 % zemního plynu z Ruska – což dává Rusku do rukou velmi mocnou politickou zbraň.

Dohromady tohle Rusku umožňuje znovu se dostat do role supervelmoci a ukončit tak ponížení, které tolik Rusů cítilo v době Jelcinovy éry. Stejně důležité – Gruzie vybudovala ropovod a brzy bude dokončen i plynovod, obojí bude dopravovat naftu a plyn z centrální Asie. To ukončí monopolní přístup Ruska k energii v centrální Asii. Tohle samo o sobě dělá z Gruzie cíl pro Rusko. Rusko jako ochránce a kontrolor podniků Gazprom a Transneft by takovou výzvu nemohlo tolerovat.

Co se Gruzie týče, měla vždy touhu po samostatnosti a Gruzínci nikdy nebyli šťastní pod ruským diktátem. Amerika velmi ochotně využila gruzínského postoje k tomu, aby udělala co je v jejich silách, aby Gruzie nebyla Ruskem někam nucena [kam nechce]. Protože je nezbytné zamezit tomu, aby Rusko obnovilo SSSR. Pokud by Gruzie začala být Ruskem obtěžována, Amerika se bojí, že brzy bude následovat Ukrajina, baltské státy a dokonce centrální Asie.“

Článek War in South Ossetia may trigger new outburst of US-Russian rivalry vyšel na serveru ruské Pravdy 14. srpna. Překlad editor.

Článek byl publikován 15.8.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.