Sarkozy si udělí právo řídit tajnou policii

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/08/2694-sarkozy-si-udelil-pravo-ridit-tajnou-policii.htm

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy hodlá restrukturalizovat tajnou policii a chce ji podřídit přímo prezidentovi. Noviny Le Monde o tom budou informovat příští útery.

Předpokládá se, že do nově vytvořené pozice koordinátor tajné policie bude jmenován devětapadesátiletý diplomat Bernard Bajolet.

Bajolet býval francouzským velvyslancem v Iráku a v Alžírsku.

Doposud spadala koordinace různých složek tajné policie do pravomoci premiéra.

V nedávno publikovaném bulletinu o reformě armády zdůraznil Sarkozy, že práce tajné police bude v nadcházející době důležitá, zvláště s ohledem na boj proti terorismu.

V různých složkách francouzské tajné policie je zaměstnáno celkem 12 500 lidí.

Článek Sarkozy's office to take over control of French secret services vyšel na serveru monstersandcritis.com 4. srpna.

Doplnění editora

Sarkozy tedy hodlá podřídit tajnou policii přímo prezidentovi. A kdopak je prezidentem? Inu, Sarkozy sám. Jinými slovy, Sarkozy si připravuje malou vlastní armádu.

Před pěti dny v článku Sarkozy přešil de Gaullovu ústavu jsem se pozastavoval nad tím, proč si Sarkozy najednou hraje na velkého demokrata. Napsal jsem:

Sarkozy se ukáže národu jako ukázněný demokrat respektující práva lidu. Tahle aura mu umožní, aby vzápětí zavedl nové restrikce a omezení (samozřejmě, kvůli bezpečnosti, to přeci každý chápe, že?), které by jinak neprošly. Sarkozy uspal draka. Nebo chcete-li hlídacího psa svobody. Různé spolky, nezávislé novináře apod. Teď má volné ruce provést nějakou špinavost. Hodně špinavosti. Aura Velkého Demokrata mu pomůže odrazit kritiku. Nechme se překvapit.

No vida. A neuběhl ani týden a první překvapení máme tady. Buďme si jistí, že tím aktivita Sarkozyho zdaleka nekončí.

Článek byl publikován 6.8.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.