Wiesenthalovo centrum ostře napadlo kontroverzní dohodu mezi Německem a Íránem

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/08/2681-wiesenthalovo-centrum-ostre-napadlo-kontroverzni-dohodu-mezi-nemeckem-a-iranem.htm

Wiesenthalovo centrum vyzvalo kancléřku Angelu Merkelovou, aby zablokovala německo-íránskou smlouvu o dodávce zařízení pro zpracování plynu v ceně 100 milionů euro. Řeklo, že by to „povzbudilo“ režim, který usiluje o zničen Izraele.

„Je těžkou urážkou, že administrativa dovolila zosnovat smlouvu, která je v rozporu s oficiální politikou vlády Německa,“ napsal v dopise z 29. července rabí Abraham Cooper, děkan Wiesenthalova centru se sídlem ve Vídni.

Mínil kontrakt přijatý německou konstrukční firmou Steiner-Prematechnik-Gastec, podle kterého postaví Němci v Íránu tři zařízení pro zkapalňování zemního plynu.

Dohoda údajně v ceně 100 milionů euro byla schválena po 12 měsících vyšetřování německým kontrolním úřadem pro export. Ten došel k závěru, že kontrakt neporušuje obchodní sankce proti Íránu.

„Vzhledem k tomu, že zařízení by bylo postaveno zde a posláno do Íránu, tak taková práce nespadá pod žádné existující sankce proti Íránu,“ řekl mluvčí kontrolního úřadu pro export Holger Beutel.

Podle článku z Jerusalem Post ale vyvinul německý poslanec Hartmut Schauerte neobvyklý tlak na kontrolní úřad, aby smlouvu povolil. Úřad tvrdí, že je nezávislý na politických tlacích.

Německo omezilo exportní záruky a německé banky přestaly obchodovat s Íránem, aby islámskou republiku donutily zastavit proces obohacování uranu.

Odvolání se ke kancléřce, aby zastavila smlouvu

Cooper pokračoval v kritice smlouvy. Řekl, že „pomáhá Íránu v tomto citlivém sektoru a zlehčuje snahu mezinárodního společenství izolovat stále nuklearnější íránský režim,“ píše AFP.

„Pokud kancléřka nezruší rozhodnutí kontrolního úřadu pro export, Německo posílí Teherán a povzbudí režim, jehož prezident opakovaně žádá zničení židovského státu,“ pokračoval.

Při návštěvě Izraele v březnu řekla německá kancléřka Angela Merkelová ve svém projevu před knessetem, že ohrožení existence Izraele by bylo ohrožení Německa a označila bezpečnost Izraele za něco, o čem „nelze diskutovat.“

Článek Wiesenthal Center Blasts Questionable German-Iranian Gas Deal vyšel na Deutsche Well 30. července. Překlad editor.

Doplnění editora

:-)

Článek byl publikován 1.8.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.