Irácké děti: sexuální zneužívání, drogy a věznění

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/07/2653-iracke-deti-sexualni-zneuzivani-drogy-a-vezneni.htm

Muhammad at-Tamímí

Nezávislé i irácké vládní zprávy potvrdily růst počtu osiřelých a sexuálně zneužívaných dětí, i růst počtu dětí, které přestaly chodit do školy. Se zhoršováním bezpečnostní situace varují nevládní organizace před dopadem zhoršujících se bezpečnostních podmínek na irácké děti.

Podle vládních statistik žije téměř pět milionů iráckých dětí v těžkých sociálních podmínkách. Asi 760 000 dětí nemůže v roce 2008 pokračovat ve školní docházce a téměř 25 000 dětí opouští každý měsíc své domovy – ať jinam v Iráku nebo za hranice. Humanitární organizace oznamují, že počet iráckých sirotků vzrostl na půl milionu a podle organizace Save the Children žije nyní každé osmé irácké dítě na ulici.

Člen parlamentu za Nezávislý seznam Mahmúd al-Azzáwí řekl agentuře Niqaš, že „konflikty mezi politickými bloky jsou příčinou neschopnosti parlamentu dosáhnout řešení a vážně se zabývat iráckou realitou.“ Dodal, že podle ústavního článku 32 stát zaručuje rodinám a zvláště ženám a dětem patřičné podmínky. „Ovšem Málikího vláda tyto problémy marginalizuje a vůbec o nich nedebatuje.“

Irácké ministerstvo plánování a rozvoje a ministerstvo práce a sociálních věcí v separátních zprávách uvádějí, že miliony iráckých dětí jsou sirotci, děti bez přístřeší nebo vězni v iráckých či amerických věznicích. Podle posledních statistik vydaných ministerstvem plánování a rozvoje „počet osiřelých iráckých dětí dosáhl 4 - 5 milionů a asi 500 000 dětí žije na ulicích“.

Další studie provedená pro OSN Institutem aplikovaných sociálních věd zjistila, že „akutní podvýživa se mezi iráckými dětmi od americké invaze navzdory snahám OSN zdvojnásobila.“ Studie založená na průzkumu 22 000 iráckých domů uvádí, že průměrně 400 000 iráckých dětí v současné době trpí podvýživou a akutní podvýživa dětí ve věku od šesti měsíců do pěti let stoupla od března 2003 na 7,7 procent.

Podle činitelů nevládní organizace Childhood Voices Association „je jen v Bagdádu 11 000 dětí závislých na drogách, mnoho dívek ve věku od 12 do 16 let bylo obětí znásilnění, a řada dalších dívek ve věku od 12 let zakusila sexuální obtěžování“. Organizace rovněž cituje mezinárodní zprávy, které tvrdí, že „více než 1 milion iráckých dětí vstoupilo následkem rostoucí míry chudoby (třetina irácké populace žije pod hranicí chudoby) na pracovní trh a strádá násilím a sexuálním zneužíváním“. Podle těchto zpráv se dělníky stalo 1,3 milionu dětí ve věku 8 - 16 let, což je 6,1 % populace.

Bylo také zjištěno, že 1 300 dětí je v současné době drženo v zajišťovacích střediscích a vládních vězeních.

Americká armáda uvádí, že drží v zajišťovacích střediscích 800 iráckých mladistvých ve věku od 10 do 17 let. Americký generál Douglas Stone, velitel iráckých zajišťovacích operací, prohlásil, že „k jejich zajištění došlo poté, co byly chyceny při kladení bomb na silnicích, sledování silnic pro ostřelovače a ozbrojence a také při účasti v bojích a se zbraněmi v rukou.“ Podle něho „všichni mladiství zajištěnci představují přímou hrozbu bezpečnosti a 16 mladistvých bylo zajištěno na dobu přesahující jeden rok.“

Tváří v tvář zhoršující se péči o irácké děti připravil parlamentní výbor pro ženy a děti řadu návrhů zákonů. Mezi nimi Fond sirotčí péče (připraven před šesti měsíci), zákon týkající se podmínek irácké rodiny (dokončen před čtyřmi měsíci) a zákon pro postižené. Nicméně se dosud žádný z těchto zákonů neprojednával, údajně proto, že vláda je zaměstnána přípravou návrhu zákoníku, který má shrnout všechny tyto záležitosti.

Zdroj: Článek iraqi children: sexual abuse, addiction and imprisonment vyšel na serveru niqash.org. Překlad a úprava Eva Cironisová. Článek mi paní Eva poslala už před týdnem. Původně jsem jej odmítl jako propagandu. Změnil jsem názor až poté, co jsem si na iDnes přečetl článek Britští vojáci údajně bičovali a sexuálně ponižovali irácké chlapce.

Článek byl publikován 13.7.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.