Několik slov o knihách, které mě v poslední době zaujaly

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2008/07/2649-nekolik-slov-o-knihach-ktere-me-v-posledni-dobe-zaujaly.htm

Tomáš Bodzar

Doporučuji pro všechny, kteří mají rádi kvalitní knihy a zároveň se třeba zajímají i o informační technologie (není podmínkou) knihu Little Brother (Cory Doctorow novel).

Novela je o několika teenagerech v San Franciscu, kteří po teroristickém útoku na most Oakland Bay a místní železniční systém BART brání sami sebe proti tomu,co vidí jako útok Úřadu pro domácí bezpečnost na lidská práva.

http://en.wikipedia.org/wiki/Little_Brother_(Cory_Doctorow_novel)

http://craphound.com/ - autorova stránka

http://craphound.com/littlebrother/download/ - zde jmenovaná kniha volně ke stažení v několika formátech.

Velmi zajímavé je i úvodní povídání autora o zkušenostech s "demokracií" a "svobodou" v současných západních státech a porovnání s tím, co si pamatuje z dětství, když v těchto státech vyrůstal. Stejně tak je inspirující jeho obhajoba volně dostupných knih (a ne jen jich), protože i přesto, že je dává bezplatně k dispozici, tak se jejich tištěné verze dobře prodávají a nemusí  je zatěžovat patenty, DRM a podobnými nesmysly.

Dalším podnětným čtením je Svobodná kultura(Free culture) od amerického právníka Lawrence Lessiga. Opět spousta zajímavého čtení, tentokrát o kopírování a sdílení hudby, filmů knih a jiných aspektech, které nám přináší informační technologie. Jsou zde i příklady z americké současnosti a minulosti. Kvalitně podložené argumentace pro to, aby jsem neposlouchali organizace jako OSA, BSA, RIAA a mnohé další a poslali je tam, kam patří -> na smetiště dějin neúspěšných a nesmyslných nápadů.

http://www.root.cz/serialy/lawrence-lessig-svobodna-kultura/ - zde postupně vychází český překlad http://knihy.root.cz/kniha/free-culture/ - zde ke stažení anglický originál a zde http://www.free-culture.cc/ - originál stránka.

A prozatím jako na poslední si dovolím upozornit na knihu Wireless Networking in the Developing World. Toto je již pravda více odborné, ale zajímavé pro ty, kteří se zajímají o budování bezdrátových sítí, případně uvažují o vytvoření komunitní sítě nezávislé na komerčních společnostech a nebo o vytvoření sítě nedostupné kontrole úřadů (v rámci možností - všechno jde,když se chce ;-]), což jak se zdá bude čím dál důležitější při pohledu na to, co se nám vrací po 18 letech jako bumerang. V oboru se sice vyznám, ale musím říct, že kniha je napsána velmi čtivě i pro laiky s několika příklady tvorby takovéto sítě.

Článek byl publikován 11.7.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.