Chapadla jedné chobotnice

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/07/2639-chapadla-jedne-chobotnice.htm

Mirda

Nahlédněme společně do zákulisí záludného obchodu s ropnými produkty. Organization of the Petroleum Exporting Countries (organizace vývozců ropy), neboli OPEC, byl založen v roce 1960 se záminkou zřízení a sjednocení vzájemných ustanovení mezi jednotlivými zakládajícími členy za účelem zajištění spravedlivých a stabilních cen pro ropné výrobce, jakož také efektivní a pravidelné dodávky pro spotřebitelské země a současně dbát na zajištění spravedlivého návratu investicí všem zúčastněným stranám. Zakládající členské státy: Irán, Irák, Kuwait, Saudská Arabie a Venezuela.

Později se přidalo dalších devět členů a to: Qutar, Indonesia, Libya, Spojené Arabské Emiráty, Alžírsko, Nigérie, Angola a Gabon. Ecuador zrušil v roce 1992 své členství. Ředitelství se v roce 1965 přestěhovalo ze švýcarské Ženevy do Vídně, kde sídlí doposud. Více tady.

Proč byl OPEC založen? V roce 1959 zavedly Spojené státy "Mandatory Oil Import Quota Program" (MOIP), neboli nařízené limity pro dovoz ropy do Spojených států, jinými slovy - důrazné omezení importu za účelem kontroly cen. Použijeme-li princip marketingu: nabídka-poptávka (jakožto "neviditelná ruka trhu"), tak nám nedostatek zboží zákonitě vyžene ceny nahoru a obráceně. Zdánlivý nedostatek ropy tedy znamená vyšší ceny u benzínové pumpy.

OPEC měl tomuto zabránit. Jenomže...když zakopne spravedlnost o chamtivost a podají si spolu ruce a nebo také - jak už to v tom našem začarovaném světě chodí - úplatky, vyhrožování a jiné záludné donucovací metody dokáží prosadit zájmy toho nedotknutelného (už nyní veřejně známé "temné síly v pozadí"), tak se tedy i OPEC dostal pod kontrolu Světové banky, která neúprosně diktuje cenu za barel ropy. Něco jako liška strážcem kurníku a to přímo ve výkonném vedení zvaném OPEC Conference. Pro upřesnění: Světová banka, MMF (mezinárodní měnový fond) - anglicky IMF (International Monetary Fund) a Federální rezervní banka jsou chapadla jedné a té samé chobotnice. Další chapadla: Exxon Mobil, Shell, Texaco a BP (British Petroleum), vše pod kontrolou dynastie rodu Rothschildů a jeho agentů sjednocených ve skupině Bilderberg. Dovolte mi malé odbočení.

Tato skupina "mocných" se schází jednoročně k rokování a určování, kterým směrem se bude ubírat další vývoj na planetě. K Bildebergům patří i kapitáni průmyslu nadnárodních korporací, majitelé převážné většiny masových sdělovacích prostředků a představitelé nebo zástupci vlád zemí vybraných pro příští cíle. Na seznamu členů se objevila i jména jako Václav Havel, Alexander Vondra, Karel Schwartzenberg a Jiří Pehe, ať už jako pozvaní hosté a nebo jako plnokrevní členové. V předsednictvu skupiny Bilderberg sedí bývalý ministr zahraničních věcí Spojených států a bývalý politický poradce prezidenta ve věcích národní bezpečnosti Henry Alfred Kissinger. Nenechte se zmást zmínkou v odkazu, že Dr. Henry Kissinger je držitelem Nobelovy ceny míru z roku 1973. On je totiž současně i obžalován za válečné zločiny, za genocidu a ovlivňování médií a také za prosazování propagandy Bílého domu.

Vraťme se však zpět k záludnému obchodu s ropnými produkty. V šedesátých létech minulého století - krátce po založení organizace OPEC - si Henry Kissinger vyšlápl do Saudské Arábie sjednat dohodu. Uzavřel smlouvu se Saudskou Arábií, že Spojené státy se stanou pravidelným a trvalým odběratelem jejich ropy a to pod jednou jedinou podmínkou: Saudská Arábie začne prodávat jejich vlastní ropu pouze za americké dolary. Komukoliv. A tak se také stalo. Zdánlivě nevinně vyhlížející smlouva dala podnět k vytvoření tzv. petrodolaru a tím se americký dolar stal "tvrdou" světovou měnou. Jak jsem již výše ve článku uvedl, zástupci Světové banky se později dostali do vedení organizace OPEC a určují světovou cenu ropy za barel.

Propaganda sdělovacích prostředků nás neustále varuje o brzkém vyčerpání ropy: "už se bere z posledního" a zásoby nám vystačí jenom na pár desítek let, viz "peak-oil" (právě jsme na vrcholu... jede se s kopce) a přitom jsou na Aljašce naleziště s odhadem na dalších dvěstě let, což v současné době obhospodařuje společnost BP - British Petroleum. Tahle informace se udržuje v tajnosti, jenom proto, aby se ospravedlnily neustále se zvedající ceny za ropu. Nejsme to my, je to někdo jiný, kdo nám zvedá ceny. Tohle je ta neviditelná ruka trhu. Neviditelná jenom potud, než se člověk dozví, kdo s tou rukou hýbe.

Podklady čerpány z přednášky: Lindsey Williams The Energy Non-Crisis. (anglicky) - 75 minut video "Energetické zdroje bez ohrožení".

Článek byl publikován 7.7.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.