Lékaři vyzvali Jana Bednáře k ukončení hladovky, jeho stav je vážný

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/05/2574-lekari-vyzvali-jana-bednare-k-ukonceni-hladovky-jeho-stav-je-vazny.htm

Jan Bednář a Jan Tamáš, kteří již jedenáctým dnem drží hladovku proti plánovanému umístění vojenské základny USA na území ČR, byli dnes na doporučení lékařů převezeni na podrobné vyšetření do Fakultní Thomayerovy nemocnice. Vyšetření prokázala nebezpečně vysokou hladinu bilirubinu u Jana Bednáře a lékaři ho vyzvali, aby protestní hladovku ukončil. V opačném případě podle nich hrozí kolaps metabolismu.

„Zatím nenastala žádná ze tří situací, ve kterých jsem byl od začátku připraven hladovku ukončit. Proto v hladovce pokračuji i nadále,“ uvedl v podvečer Jan Bednář. Hodnota bilirubinu se běžně pohybuje v rozmezí 2-18 mikromolů na litr, hodnota Jana Bednáře ale byla dnes 105,2, tedy více než pětkrát tolik.

Zdravotní stav Jana Tamáše podle lékařů zatím není alarmující. Po vyšetření v nemocnici byli hladovkující převezení zpět do centra v Bělehradské, kde od začátku hladovky pobývají. Tam je během dne navštívili například bývalá ministryně zdravotnictví Milada Emmerová, europoslanec Jiří Maštálka a bývalý ministr zahraničních věcí Jan Kavan.

Humanistické hnutí je společenství lidí po celém světě, které spojují myšlenky nového humanismu. Jejich společným cílem je nenásilná změna současného světa směrem k toleranci, nenásilí, míru, skutečné rovnoprávnosti, a skutečné demokracii. Důraz je kladen na posilování vnitřní koherence jednotlivce a vzájemnou solidaritu.

Článek byl publikován 24.5.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.