Česká vláda uznala nezávislost Kosova

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/05/2571-ceska-vlada-uznala-nezavislost-kosova.htm

Jan X.

"Vývoj byl takový, že se Kosovo osamostatnilo. A my s tímto faktem musíme pracovat a uznat realitu, která se stala. Obzvlášť když máme v této oblasti přes 500 našich lidí," komentoval prý ministr Schwarzenberg.

Skutečně musí vláda ČR "pracovat s fakty" a "uznávat realitu" i kdyby se dostala na pomyslný seznam vlád otevřeně podporujících terorismus?

Zůstává také vážnou otázkou, zda tak Česká vláda - ve vleku velmocí zhusta kašlajících na rezoluce RB OSN (v tomto případě např č. 1244) a brousících si zuby na Kosovské bohaté přírodní zdroje - neporušuje např. čl. II, III, IV či V Závěrečného aktu KBSE a potažmo tedy čl. 10 Ústavy ČR. Již před časem se objevily hlasy, že takovéto rozhodnutí skončí u Ústavního soudu. Nekončí tam v poslední době od vlády těch věcí nějak moc? Bude Topolánek i třeba pro nezávislou Moravu? (je tam spousta švestek)

Panuje všeobecné přesvědčení, že "nezávislé Kosovo" vzniklo uplatněním "práva na sebeurčení" (ve skutečnosti je Kosovo - i přes politické proklamace naprosto závislé na podpoře NATO, EU a OSN - bez nich by vzhledem ke své velikosti neexistovalo více než několik hodin - než by dorazila srbská armáda). Nicméně ani Charta OSN takové "právo" nepovažuje za nic více než "zásadu", proti které stojí jednoznačně a mnohokrát definované právo na suverenitu a nedotknutelnost hranic bez uvozovek.

Právo na sebeurčení mají z logiky navíc jen národy, které nemají vlastní stát. Což Albánský národ jednoznačně není. Navíc Kosovo s Albánií sousedí a lze tedy předpokládat, že hranice mezi takovýmito státy nebude ničím jiným, než formalitou, a dříve či později zmizí. Podobně by pak mohla na základě tohoto nebezpečného precedentu dopadnout i Makedonie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, a Řecko. Historický nárok Srbska na Kosovo je navíc staletý a nelze tedy předpokládat, že se ho Srbové jen tak vzdají - stejně jako se nevzdali nároku například na Srbskou Krajinu, jejíž rozvoj - po politice etnického čištění za bezzubého přihlížení velmocí - právě vyhnání Srbů - kteří tam nicméně vlasní velké množství pozemků - dodnes prakticky blokuje. Nezadělává si tato krátkozraká politika na další problémy v budoucnosti, jak je na Balkáně už ostatně zvykem?

Vzhledem k ne tak dávné otevřené solidaritě Srbů proti Mnichovským dohodám (které byly také nakonec anulovány, jakkoli za nimi stály hlavní evropské mocnosti) a proti okupaci Československa Varšavským paktem v r. 1968, se může velké množství českých vlastenců za svou vládu právem stydět. Mohli by tedy alespoň popřát Srbům, aby jejich historická paměť byla delší, než paměť české vlády - přežili turka, snad přežijí i Albánce - bohužel do té doby západní koncerny všechny bohaté přírodní zdroje nejspíš vykradou.

Zdroje

  1. Uznání Kosova může skončit před Ústavním soudem a ohrozit vládu Mirka Topolánka
  2. Kosovo a mezinárodní právo
  3. Radar, Irák, Kosovo a petice
  4. Kosovo na cestě k „velké Albánii“

Článek byl publikován 22.5.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.