Smyšlenky západních médií o tibetských nepokojích

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/04/2536-smyslenky-zapadnich-medii-o-tibetskych-nepokojich.htm

Michel Chossudovsky

Videozáznam odvysílaný 14. března 2008 ve zpravodajství CNN pod názvem Tibetští mniši protestují proti čínským vládcům byl zmanipulovaný. Nahrávka obsahovala záznam protestu Tibeťanů žijících v Indii. Diváci měli věřit, že protesty proběhly v Číně a že indická policie, která se v záběrech objevila, byli čínští policisté. Na začátku zprávy se objevilo několik malých fotografií, po nichž následoval záznam ukazující policii zasahující proti demonstrantům a zatýkající je při mírovém protestu.

Úplný přepis reportáže CNN z Tibetu (14. března 2008, začátek ve 13:00) s Donem Lemonem a Johnem Vausem z Pekingu vypadá takto:

„LEMON: Tohle místo by mělo být pokojné. Opravdu? Ale poslední dobou se tu něco děje. Buddhističtí mniši demonstrují za nezávislost na Číně. Etničtí Tibeťané se přidávají a brzy – velmi brzy se ulice naplňují křikem, střelbou, výtržnostmi. Čínská vláda dosud odmítá povolit CNN vstup do Tibetu. Náš John Vause nás seznámí s tím, co ví. Tady je Peking.

VAUSE: Podle posledních informací našich zdrojů ve Lhase jsou ulice v podstatě pusté kromě policejních hlídkových vozů a obrněných vojenských vozidel. Stále ještě hoří ohně a telefonní linky jsou hluché, ale dodávky elektřiny byly obnoveny. Situace je teď líčena jako poměrně klidná. Ale zdá se, že protesty se šíří na východ země.

CNN získala tyto fotografie z provincie Kansu, kde žije velká tibetská populace. Podle Studentů za svobodný Tibet… dva lidé byli zabiti. Peking se nyní rozhodl Tibet uzavřít a zakázal cizincům a novinářům cesty do této oblasti. Zrušeny byly rovněž letecké a vlakové spoje.“ (konec videozáznamu)

Videozáznam, který jeho zprávu doprovázel, však neměl s Čínou nic společného. Policie nebyla čínská, byli to indičtí policisté v khaki uniformách ze severovýchodního indického státu Himáčalpradéš. Diváci ovšem měli věřit, že demonstrace v Číně byly klidné a že lidi zatýkali čínští policisté.

V záběru reportáže (13‘.27-13‘.44) se objevili „čínští policisté“ a demonstranti včetně buddhistických mnichů. Jsou ti policisté skutečně čínští z provincie Kansu nebo ze Lhasy, jak nás přesvědčuje zpráva Johna Vause?

[detaily ze záznamu]
[detaily ze záznamu]
[detaily ze záznamu]
[detaily ze záznamu]
[detaily ze záznamu]

Znaky na jejich uniformách a baretech vypadají, že pocházejí z britského koloniálního období. Uniformy barvy khaki byly poprvé zavedeny u britské kavalerie v Indii v roce 1846. Khaki znamená v hindštině a perštině „prach“. Co víc, policisté v khaki uniformách a s knírky nevypadají jako Číňané. Prohlédnete-li si je pozorně, zjistíte, že jsou to indičtí policisté. Videozáznam nepochází z Číny; byl pořízen v Himáčalpradéši. Do zprávy o tibetském protestním hnutí v Číně byl ve vysílání CNN použit záznam tibetského protestu v Indii.

Ve zprávě CNN vysílané 13. března byli demonstranti zatýkáni indickou policií v khaki uniformách během protestního pochodu v Dehře, asi 50 km od Dharamsály ve státě Himáčalpradéš: „Indická policie zatkla ve čtvrtek asi 100 Tibeťanů, nastrkala je do připravených policejních vozů, když hodlali pochodovat k čínské hranici, aby požadovali nezávislost a protestovali proti olympijským hrám v Pekingu.“ (Reuters/Abhishek Madhukar, Indie). Indický protest byl označen jako „pokojný“. Zorganizovala jej dalajlámova „exilová vláda“ a konal se necelých 50 km od dalajlámova sídla v Dharamsále. Západní média byla pozvána, aby protest natočila a zabrala buddhistické mnichy účastnící se pokojného, nenásilného pochodu. To jsou ty záběry, které oběhly svět.

V obou zprávách jsou titíž policisté, tytéž uniformy, tytéž knírky podle indického stylu, i když zpráva CNN za 14. března mluví o tibetských nepokojích v Číně a ukazuje údajně čínské policisty v khaki uniformách se žlutými výložkami a barety. CNN okopírovala a slepila svůj vlastní videozáznam protestu v Indii a vyrobila „pokojný“ protest v čínské provincii Kansu/Lhasa s čínskými policisty v khaki uniformách koloniálního britského stylu. Číňané nikdy nepoužívali britských khaki uniforem ani baretů. Uniformy v záznamu neodpovídají těm, které čínská policie skutečně používá.

[uniformy čínské policie]

Naopak fotografie násilných nepokojů ve Lhase, při nichž lůza zapalovala obchody, upálila zaživa několik lidí a bodala nevinné civilisty noži, se v amerických a západoevropských televizích neobjevily. Malé ukázky nepokojů ve Lhase byly uvedeny jen v kontextu s obviněním čínské vlády z potlačení „pokojného protestu“.

Byla to od CNN lajdáckost nebo švindl?

Není to jediný případ, kdy se s fotografiemi a filmovými záběry manipulovalo.

Článek Western Media Fabrications regarding the Tibet Riots vyšel na serveru globalresearch.com 16. dubna. Překlad Eva Cironisová.

Článek byl publikován 24.4.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.