Peníze jako dluh

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/04/2522-penize-jako-dluh.htm

Jan Zeman

Pořád nemůžete pochopit, proč ceny neustále stoupají? Chcete vědět, co je příčinou finančních krizí? Pokud ano, najdříve musíte vědět jakým způsobem vlastně funguje finanční systém, kde a jak vznikají peníze a kredit a na jakých principech fungují banky.

Naprosto drtivá část všech peněz v oběhu vzniká z dluhu, za který je účtován úrok. Kdo chce začít chápat pozadí fungování ekonomiky tohoto světa a jak se to týká obyčejných lidí, měl by obětovat tu ani ne hodinu času a shlédnout tento dobře srozumitelný středometrážní animovaný dokument Paula Grignona - Peníze jako dluh:

Přímé linky na Google video:Link1, Link2


Ke stažení + samostatné titulky: ZDE

Film se podrobně zabývá především principy monetárního systému v USA (Kanadě a Velké Británii). Avšak na podobném, nebo na stejném principu vznikají peníze téměř na celém světě - včetně EU - na základě dluhu. Placení úroků z tohoto dluhu si pak vyžaduje neustálé zvyšování objemu peněz v oběhu a potažmo exponenciální hospodářský růst, ten pak stojí v pozadí populační nebo spotřební expanze, ty v pozadí drancování zdrojů planety a vytváření obrovského množství odpadu, a přispívá též k neustálému rozevírání nůžek rozdílu mezi obyčejnými lidmi a boháči (viz. tzv. L-curve).

Jen méně než 5 % oběživa amerického dolaru, jako hlavní světové rezervní měny vydává státní mincovna - a i to je zatíženo dluhem. Zbytek je vytvářen na základě úvěru v soukromých bankách, doslova z ničeho, a nebo za užití zužující se smyčky principu částečných rezerv. Zatímco obyčejní lidé jsou vždy povinni své dluhy splácet - jinak přijdou o majetek, kterým za ně ručí - banky jsou v drtivé většině soukromé korporace s omezeným ručením, jejichž případné ztráty a dluhy sanují často jiné banky a pojišťovny, nebo dokonce stát z peněz daňových poplatníků.

Množství peněz v oběhu roste díky cyklickému zadlužování a vytváření úroků z úroků geometrickou řadou. A to je hlavním a neměnným momentem inflace a potažmo ztráty kupní síly měn - tzv. "inflační daně" - která je v důsledku velmi antisociální. Zvláštním druhem je pak zadlužování celých států - banky se občas chovají "tržním způsobem" - a ve válkách jsou časté případy, kdy financují obě strany konfliktu - aby rozložily rizika svých investic a dosáhly enormních zisků.

Systém, který takto vytváří peníze z ničeho, byl už v dávné minulosti postaven mimo zákon různými etickými a náboženskými systémy včetně křesťanství, jeho praktikování bylo zakázáno - a to i pod trestem smrti. Přesto se zhruba před 300 lety znovu začal prosazovat a dnes je zcela dominantním způsobem vytváření peněz. Velmi úzká skupina lidí pomocí něj - aniž by vytvářela jakékoli skutečné hodnoty - přímo i nepřímo ovlivňuje, občas doslova ovládá, nejen běh světové ekonomiky, ale občas i celých dějin, a její bohatství a potažmo vliv se stejně exponenciálním způsobem neustále zvyšuje a to především na úkor střední třídy, která se nachází ve vleku otročení tomuto systému, nemluvě samozřejmě o chudých.

Anglický transcript filmu s vyčerpávajícími odkazy ke zdrojům: ZDE

Podrobnější film o historii emisního systému v angličtině - film Moneymasters: ZDE

Další informace o souvislostech monetárního systému v češtině: ZDE, ZDE a ZDE

Zvláštní poděkování patří Hidalgo944 (za původní verzi překladu) a 911.yweb.sk (za zpracování a zveřejnění filmu na Google video) - bez jejichchž nezištného aktivismu by tento důležitý dokument k dispozici s českými titulky nebyl.

Článek byl publikován 13.4.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.