Silverstein se soudí o dalších 12,3 miliardy za 11. září

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/03/2507-siverstein-se-soudi-o-dalsich-123-miliardy-za-11-zari.htm

Anemona Hartocollis

Larry A. Silverstein, který získal od pojišťovny téměř 4,6 miliardy dolarů jako náhradu na pokrytí svých ztrát za zničené mrakodrapy obchodního centra, se pokouší získat od aerolinek a bezpečnostních firem na letištích dalších 12,3 miliardy dolarů za způsobené škody.

Žalobu podal Silverstein už v roce 2004, dosud se ale nevědělo, kolik peněz požaduje. Jako důvod uvádí Silverstein, že aerolinky a bezpečnostní firmy selhaly v zabránění teroristického útoku a v únosu letadel, které srovnaly mrakodrapy se zemí.

Jeho žaloba byla minulý týden spojena s jinými žalobami, podanými přeživšími rodinnými příslušníky a několika dalšími majiteli realit, do jediné žaloby. Ale částkou 12, 3 miliardy je jeho požadavek zdaleka nejvyšší ze všech.

Velikost Silversteinova požadavku vyšla najevo minulý týden na licitační schůzi před okrskovým soudem v Manhattanu.

Celková požadovaná částka je 23 miliard a podle právníků Silverstein svými vysokými nároky ohrožuje šance na úspěch i u ostatních žalobců. Právník zastupující rodiny pozůstalých Donald Migliori si to nemyslí, podle něj bude soud finanční náhradu prioritizovat a rodinní příslušníci dostanou peníze před majiteli pozemků a realit.

Právní zástupce aerolinek Desmond Barry řekl, že pokud by Silverstein vyhrál svůj případ, mohl by celkovou požadovanou částku posunout za hranici pojistky, kterou mají aerolinky a bezpečnostní firmy uzavřenou. „Pojistka není tak vysoká,“ řekl Barry.

Federální vláda stanovila hranici, do které mohou pojišťovny vyplácet škodu, aby zamezila bankrotu aerolinek. Přesná výše náhrad se stále řeší formou soudních procedur.

Právní zástupce Silversteina Richard A. Williamson na soudní konferenci 18. března řekl, že jeho klient požaduje náhradu škody za pokračující ztráty na místě, kde stála dvojčata. Prostřednictvím své firmy World Trade Center Properties podepsal Silverstein leasingovou smlouvu v hodnotě 3,2 miliardy na 99 let na čtyři budovy na místě neštěstí. Smlouvu podepsal v červenci 2001, šest týdnů před útokem.

Článek Developer Sues to Win $12.3 Billion in 9/11 Attack vyšel v New York Times 28. března. Překlad editor.

Článek byl publikován 31.3.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.