Pitbul a děti

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2008/03/2506-pitbul-a-deti.htm

Vladimír Stwora

Došel mi dopis, ze kterého cituji:

...potřebovala bych poradit ohledně našeho 2-letého psa, amerického pitbula. Má jednu hrubou chybu a to, že je děsně zbrklej na děti. Čekáme s manželem v červnu mimčo a máme dost obavy, aby náš psík (Alex) nevyvedl něco hrozného. Není na děti přímo agresivní, ale je schopnej přímo z hlavy jim strhnout čepici, čapnout je za rukáv, packami je strhnout na zem a tam je mučit, nikdy jsme ho nenechali zajít samozřejmě tak daleko, aby nám předvedl co by s nimi na té zemi udělal.

Myslím, že jsme ho dost rozmazlili. Je to náš první pitbul a je s námi v bytě, i když teď se stěhujeme do domu se zahradou. Zkoušíme ho učit na kotec, ale když je špatné počasí, tak je mu tam zima.

Budu ráda, když mi odpovíte, snad mi poradíte co s ním.

Předem děkuji za odpověď Jana M.

Odepsal jsem paní Janě, že nejsem odborník na psy, ale že mohu její dopis uveřejnit s tím, že se možná mezi čtenáři takový odborník najde. A připsal:

Možná byste měla kontaktovat nějakou cvičitelskou školu v místě bydliště. Protože ten pes asi bude potřebovat výcvik. A u pitbulů je důležité, aby výcvik dělal skutečný odborník. Takhle radit přes internet nebude stačit.

Odpověď paní Jany

...já vím, s Alexem jsme od mala chodili k policajtům na cvičák, poslušnost, kousání, stopování, všechno dělal, ale teď už tam nechodíme, protože já už nemůžu, zanedlouho mimčo,..... chápete, tak to nejde. Ani odborníci policajti mi ale v tomhle neporadili a to tam nemají jen ovčáky. Pitbul je bezva pes, Alex je dobrý kamarád, mám ho moc ráda, akorád tohle jsme nezvládli.

Možná by pomohla kastrace? Ale do toho se mi moc nechce, to by byla až jedna z posledních variant, rozhodně ho nebudu dávat pryč, když jsem si ho pořídila, tak to musíme nějak zvládnout. U nás právě žádní experti nejsou, jsem od Domažlic, ale jsem ochotná jet tam, kde by mi pomohli.

Docela problém, že? Mám před pitbuly respekt, vím že v pravých rukách to jsou skvělí psi, ale vyžadují pevné vedení a vůli majitele. Rozhodně bych se bál mít ho doma spolu s miminkem…

Článek byl publikován 29.3.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.