Izrael zabil od začátku roku 274 Palestinců

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/03/2503-izrael-zabil-od-zacatku-roku-274-palestincu.htm

Organizace pro osvobození Palestiny vydala zprávu, podle níž izraelská armáda zabila od počátku letošního roku 274 Palestinců včetně 50 dětí a 18 žen.

Zpráva dokumentuje izraelské násilí vůči palestinskému lidu. Uvádí, že izraelská armáda vedla během ofenzívy proti pásmu Gazy zločinnou válku a použila při ní různých druhů zbraní vůči civilistům, kteří tvoří většinu obětí.

Mezi Palestinci zabitými izraelskou armádou byli dva kojenci (ve věku 20 dní a 7 měsíců). Zabito bylo 18 žen a jednoho Palestince zastřelili izraelští osadníci Západního břehu.

Zpráva dodává, že v pásmu Gazy bylo od začátku roku celkem zabito a zraněno 979 Palestinců, přičemž ze zraněných zůstane 35 trvale invalidních.

32 pacientů v pásmu Gazy zemřelo kvůli obležení, když jim izraelští představitelé odmítli vydat povolení Gazu opustit a vyhledat lékařské ošetření jinde; ve většině případů šlo o děti. Pět dalších obyvatel zemřelo u zátarasů na Západním břehu poté, co armáda neumožnila jejich převoz do nemocnic a lékařských zařízení.

Izraelská armáda unesla od počátku roku téměř 1 500 Palestinců, mezi nimi 10 dětí; jeden z unesených následkem nedbalosti lékařů zemřel.

Zpráva rovněž uvádí, že izraelská vláda pokračovala v násilí v Jeruzalémě rozšiřováním osad, zabíráním země a stavbami ve Starém městě. Nelegálně zabrala 1 500 dunamů palestinské půdy ve městech Esáwíja a Anata u Jeruzaléma. Zveřejnila také nabídky na stavbu více než 1 100 domů v osadě Abú Ghneim a pokračovala ve výkopech pod mešitou al-Aqsá. Osadníci v Jeruzalémě nelegálně zabrali několik palestinských domů, jež na ně vláda zaregistrovala.

Izraelští představitelé dali zničit buldozery a odstřelit 43 domů, většinou v Džablíji v pásmu Gazy, jiných 40 domů bylo zničeno částečně. Další domy byly zničeny v Jeruzalémě.

Izrael pokračoval ve stavbě zdi na Západním břehu a zabral 1 676 dunamů půdy patřící palestinským obyvatelům ve městech Tháhiríja, Durá a Arab al-Ramádín v blízkosti Hebronu na Západním břehu.

1 500 dunamů bylo zabráno palestinským městům východně od Jeruzaléma, kde Izrael pokračoval ve stavbě silnic a určených pouze pro osadníky.

Organizace pro osvobození Palestiny varovala, že pokračující izraelské násilí a trvající obležení pásma Gazy může vyvolat další napětí a vést k dalším civilním ztrátám. Žádá mezinárodní společenství, aby zasáhlo a zastavilo izraelské násilí a útoky proti palestinskému lidu a jeho zemi.

Článek PLO: “Israel killed 274 residents, including 50 children, 18 women, since the beginning of 2008” vyšel 13. března na serveru imemc.org. Překlad a úprava Eva Cironisová.

Článek byl publikován 25.3.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.