Nekupujte tuzemský tisk, který je v německých rukou

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2008/03/2485-nekupujte-tuzemsky-tisk-ktery-je-v-nemeckych-rukou.htm

Svoboda

V knize Příběhy statečných - povídky a kreslené seriály ze starých časopisů Mladý hlasatel a Vpřed z let 1938 – 1946 od Otakara Batličky z nakladatelství Leprez Praha 2003, jsem si přečetl povídku z této knihy s názvem Ráje a pekla Otakara Batličky, jejímž autorem je Jaroslava Čvančary (str. 217 – 229).

Dovolím si zde uvést úryvek z této povídky:

„V září 1941 Dr. Vladimír Hruban a Otakar Batlička realizují spolu s dalšími nápad Zdeňka hraběte B. Dohalského – bojkotovat protektorátní tisk. I tento demonstrativní akt odporu má posloužit jako lakmusový papírek, vyvolat ohlas v zahraničí. Úspěch je překvapující: na stáncích zbyly hory novin.“ (str. 226)

Bohužel, v povídce popsaná situace je aktuální i v dnešní době. Opět zde existují síly, které se snaží ovládnout naší zemi. Nahlédnutím do druhé přílohy zjistíme, že většina českého tisku je v majetku zahraničních vlastníků, převážně z německy mluvících zemí.

Proč naší představitelé dovolili, aby cizinci ovládli tuzemský tisk? Za protektorátu to bylo snad pochopitelné, ale dnes? Proč - z jakého důvodu ovládají český tisk i dnes? Jsme přece součástí Evropské civilizace, členy Evropské unie a NATO.

Vždyť již nejsme v jejich područí. Anebo jsme? Qui bono? V čí prospěch? Komu to slouží?

Nejsou to zbytečné otázky a obavy? Asi nikoliv. Domnívám se, že po prohrané druhé světové válce, stále existují v Německu temné síly, které se snaží o revanš, o navrácení majetku sudetských Němců a o prolomení Benešových dekretů, ale hlavně snad chtějí získat zpět vše, co si zde prý ukryli do podzemí na konci druhé světové války. Možná se jedná o majetek v řádu miliard, který je zde někde ukryt. Říká se, že kromě jantarové komnaty, obsahuje i hesla a čísla kont ve švýcarských bankách, kde jsou doposud uloženy peníze a depozity, které byly odcizeny občanům židovského původu. Němci se zaměřovali hlavně na bohaté Židy, které deportovali do koncentračních táborů, tam je nihilisovali a jejich majetek si přivlastnili.

Jsou naši vládní představitelé tak hloupí? Asi nikoliv, jsou velmi chytří, ale jaksi jenom pro sebe. Neslouží lidem, ale své peněžence. Nebo jsou to agenti v cizích službách? Vypadá to tak, z toho, co tady předvádějí.

Takže, co nám zbývá? Občanská neposlušnost. Jednou z forem může být i příklad Otakara Batličky a jeho kamarádů z dob protektorátu. Začněme bojkotovat německý a zahraniční tisk. Z přílohy (ve formátu Excel, 352KB) lze snadno zjistit, který tisk je k dispozici v místě vašeho bydliště a potom, tento tisk již nekupovat. Snažte se získat objektivní informace z jiných zdrojů. Také chceme dosáhnout toho, aby na stáncích zbyly hory novin – a zvláště těch německých. A přitom ještě ušetříme naše lesy.

Článek byl publikován 11.3.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.