Gaza v agonii

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/03/2477-gaza-v-agonii.htm

Svět může dál dřímat v neaktivitě, zatímco krvavá lázeň pokračuje. Není třeba, aby OSN odsoudilo útoky. Není důvod, aby se za zavřenými dveřmi sešla Rada bezpečnosti a projednala ten případ. Není nutný pokus americké ministryně zahraničí Condoleezza Rice „změkčit“ izraelskou agresi.

Říci pravdu, není ani důvod, aby arabský svět nebo muslimské země byly třeba jen vzdáleně zneklidněny tím, co se odvíjí v Gaze. Izrael to zakryl pláštěm teroru a používá svou ocelovou pěst a nikdo to nemůže zastavit.

Dělostřelectvo neutichá ani na okamžik. Letecká bombardování nikdy nekončí. Krvavá lázeň neustává. Pro Palestince v Gaze je denní život definován počítáním mrtvých, počtem rakví zakopávaných na hřbitovech, přeplněnými chodbami nemocnic a zcela zahlcenými jednotkami intenzivní péče.

Izraelské nedělní útoky zabily více než 60 lidí a zranily přes 200. Odhaduje se, že celkový počet mrtvých je nejvyšší za poslední roky.

OSN oznámila, že kvůli bojům zavřela 37 škol, které provozuje, což postihlo 40 tisíc studentů. Nemocnice trpí vážným nedostatkem zdravotního materiálu a vybavení – následek trestající izraelské blokády.

„To, co se odehrává v Gaze, je masakr civilistů, žen a dětí, kolektivní zabíjení, genocida. Nemůžeme vydržet to, co nám Izrael dělá, a to co dělá, znevažuje mírový proces,“ říká vedoucí palestinský vyjednávač Ahmadínedžád Qorei.

Palestinský prezident Mahmoud Abbas vydal prohlášení, že mírová jednání byla přerušena, zatímco „holocaust“ pokračuje. Izrael vládne zákony násilí a svět je ostudně neschopen a neužitečný v omezení těchto sil.

[zbraně používané v tomto konfliktu]

Článek Israeli terror continues to stalk Gaza vyšel 3. března na gulfnews.com. Překlad editor

Článek byl publikován 4.3.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.