Francouzská držitelka Oskara: Útoky 11. září byly vykonstruovány

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/03/2476-francouzska-drzitelka-oskara-utoky-11-zari-byly-vykonstruovany.htm

Peter Allen

Francouzská herečka Marion Cotillardová včera vyvolala pozdvižení, když obvinila Ameriku z provedení útoků z 11. září 2001. 32letá herečka, která minulý měsíc získala Oskara za roli Edith Piaf ve filmu La vie en rose, v interview na francouzské webové stránce Marianne2 otevřeně zpochybnila tvrzení o teroristickém útoku. „Myslím, že se o mnoha věcech lhalo,“ prohlásila a útoky na WTC uvedla jako příklad, kdy Spojené státy pro své politické cíle inscenují krvavé zápletky.

O dvou dopravních letadlech, která narazila do Dvojčat, Cotillardová řekla: „Víme o jiných věžích téhož druhu zasažených letadly. Shořely? Existovala věž, myslím že to bylo ve Španělsku, která hořela 24 hodin. Nespadla. Žádná taková věž nespadla. A tam se během několika minut celé zřítily.“ Dodala, že věže projektované počátkem 60. let, byly zastaralé „polykače peněz“, jejichž modernizace by stála víc než úplná přestavba, a právě proto byly zničeny.

[Marion Cotillard]

Už před časem a nyní znovu vyslovila pochybnosti o americkém přistání na Měsíci: „Skutečně se procházel po Měsíci? Viděla jsem o tom spoustu dokumentů a opravdu jsem žasla. V každém případě nevěřím všemu, co říkají, to je jisté.“

Filmovou kariéru zahájila Cotillardová, která se narodila a vyrostla v Paříži, v roce 1988 ve filmu Taxi Luca Bessona; film se stal velkým hitem ve Francii, slabší ohlas měl v ostatním světě. Ve Francii se postupně dostala na seznam předních herců. Po získání Oskara se před Cotillardovou otevírala vyhlídka na slávu a vysoké příjmy, nyní se však zdá být její budoucnost v Hollywoodu ohrožena. Ona sama ostatně v rozhovorech často prohlašuje, že jí nejde o slávu ani o peníze. Popírá, že by měla jakékoli „anglosaské ambice“, dává naopak přednost „výběru rolí, které mi padnou“. Jako aktivistka ochrany životního prostředí kdysi pracovala pro Greenpeace.

Zprávy o jejím protiamerickém postoji se objevily v době oteplení francouzsko-amerických vztahů, kdy prezident Sarkozy prohlašuje, že je proamerický a dokonce podporuje tzv. „anglosaské“ ekonomické reformy.

Článek "9/11 attacks made up," says French best actress Oscar-winner vyšel na serveru dailymail.co.uk. Překlad Eva Cironisová.

Článek byl publikován 4.3.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.