Nové zbraně pro Velkého bratra

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/02/2472-nove-zbrane-pro-velkeho-bratra-.htm

Petr Šleder

Jakob Salomon Boeskov je dánský avantgardní umělec, žijíci v New Yorku. Od roku 1998 pracuje na svém uměleckém konceptu s názvem Fictionism.

Hlavní myšlenka projektu je představení možných futuristických řešení pro New World Order.

Známý je jeho projekt, ve kterém vytvořil spolu s novinářem Bruggerem a průmyslovým designerem Von Bengtssonem hi-tech zbraň budoucnosti pro kontrolu nepohodlných jedinců – ID sniper pušku.

[ID sniper]

Tato puška, vystřelující místo kulky speciální RFID mikročip je určená pro použití hlavně při demonstracích a městských nepokojích pro označkování lidí, které je třeba sledovat. Zásah je bolestivý asi jako kousnutí hmyzu a zasažený pravděpodobně ani nebude při správném zásahu vědět, co se vlastně stalo. Hluboko pod kůži mu pronikne mikročip, která bude sledovatelný například pomocí systému GPS kdekoliv na světě. Puška má navíc v zaměřovači velmi přesnou kameru s vysokým rozlišením, která při výstřelu zaznamená zasaženou oběť kvůli pozdější identifikaci. Představa, že vás můžou bez vašeho vědomí označkovat a sledovat není nijak lákavá a se svobodnou společností je neslučitelná.

Například v Číně údajně přijali nabídku této pušky obchodníci se zbraněmi, policejní představitelé a politici s nadšením.

Zbraň nabízí fiktivní firma Empire North, SVINGET 2, SUITE 2TV, DK-2300, Copenhagen S, Denmark, která se prezentuje jako technologická špička ve výzkumu nových nesmrtících zbraní. Mladá ambiciózní dánská společnost, aktuálně vyvíjející nové typy identifikačních zařízení, přizpůsobené pro moderní městské bojiště.

Další aktuální výrobek firmy je přístroj zvaný JUJU - městské oko. Jedná se o kombinaci jakési kamerky a mobilního telekomunikačního zařízení. V případě jakékoli podezřelé aktivity v okolí má držitel přístroje situaci vyfotografovat, zaznamenat a záznam bude okamžitě automaticky přes družici zaslán na Ministerstvo vnitřní bezpečnosti, kde bude okamžitě vyhodnocen (podezřele vypadající osoby, podezřelá činnost atd...). Hračka je evidentně určena pro děti, takže při absurdní představě, že okolo chodí miliony nových Pavlíků Morozovů leckomu přeběhne mráz po zádech.

[JUJU]

Já vím, je to všechno fikce, ale vzhledem k technickému rozvoji - jak dlouho to bude trvat, než se stane tahle fikce skutečností? Co když se již skutečností stala? Jenom o tom ještě nevíme.

Zdroje

Článek byl publikován 29.2.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.