Ashdown: Porážka NATO v Afghánistánu je „reálnou možností“

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/02/2466-ashdown-porazka-nato-v-afghanistanu-je-realnou-moznosti.htm

LONDÝN – NATO je v rozkladu a Západ čelí v Afghánistánu porážce, pokud nezmění strategii boje proti povstalcům a rekonstrukce země, napsal v článku pro Financial Times Paddy Ashdown.

Ashdown, jehož vyslání jako zástupce OSN do Afghánistánu odmítl minulý měsíc prezident Hamíd Karzáí, vyzval k obnovení snah přimět Tálibán mírnou cestou k tomu, aby zanechal bojů.

„Boje v Afghánistánu teď vstupují do sedmého roku, neodpovídají mezinárodní strategii, nemají podporu veřejnosti na obou stranách Atlantiku, NATO je v rozkladu a v Afghánistánu se šíří nejistota, porážka je teď reálnou možností … Nesmíme v Afghánistánu prohrát … Ale prohrajeme, pokud nezačneme jednat jinak,“ varoval.

Dodal, že následky nezdaru v Afghánistánu by byly strašné: „Globální terorismus by znovu získal svůj starý přístav a vytvořil nový na hranicích ve smrtelně oslabeném Pákistánu.“

Ashdown vyzval k rozšíření společných mezinárodních vojenských a civilních snah a věnování větší pozornosti vládě a zákonnosti v Afghánistánu sužovaném korupcí a nezákonností. Pokud jde o občasné civilní ztráty, k nimž při zásazích mezinárodních sil dochází, prohlásil: „Rozbití Tálibánu tím, že ho získáme umírněností je daleko lepší cesta k úspěchu než bombardování a počítání mrtvých.“

Američany vedené síly svrhly vládu Tálibánu v roce 2001, ale tálibánští povstalci zahájili přede dvěma lety povstání a násilí se od té doby stupňuje.

Washington vyzval spojence v NATO, aby poslali do Afghánistánu další vojáky, a zavázali se vyslat je na jih země, kde je povstání Tálibánu nejsilnější.

Článek Defeat a "real possibility" in Afghanistan: Ashdown vydala 13. února agentura Reuters. Překlad Eva Cironisová.

Článek byl publikován 26.2.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.