V Kosovu objeveny nezanedbatelné zásoby zlata

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/02/2460-v-kosovu-objeveny-nezanedbatelne-zasoby-zlata.htm

Britská společnost zabývající se vyhledáváním nerostného bohatství Lydian International Ltd. oznámila minulý týden pozitivní nález ze vzorků odebraných z půdy a výkopů projektu Rajovec v Kosovu. První vzorky indikují potenciálně značné množství zlata v úložišti.

Tentýž vzorek rovněž obsahoval nezanedbatelné množství niklu a kobaltu.

„Tohle je vzrušující objev v oblasti, která byla dříve známá pouze tím, že se v ní vyskytuje nikl, kobalt a měď (v originále Cu-(PGE), nejsem si jistý překladem, editor),“ řekl Tim Coughlin, prezident a výkonný ředitel. „Půdní geochemie identifikovala velkou oblast vhodnou pro vrty.“

Zkušební vrty, které by měly blíže ukázat na povahu a rozsah naleziště, mají být dokončeny do tří týdnů.

Oblast se nachází na východě Kosova a už teď je o ní známo, že obsahuje minerály niklu, kobaltu a mědi, což je podobná kombinace, jaká byla nalezena v západní Austrálii a v severní Kanadě. Očekává se, že by se tam mohla vyskytovat i bauxitová ruda a sloučeniny chromu (Opět Cr-(PGE), nevím co to znamená, editor).

Na stránce media3.marketwire.com/docs/lydianfig1.pdf (PDF dokument) si můžete prohlédnout anomálii zlata nalezenou v Rahoveci.

Na stránce media3.marketwire.com/docs/lydianfig2.pdf (opět PDF dokument) si můžete prohlédnout anomálii niklu nalezenou v Rahoveci.

Geologický průzkum v oblasti probíhá už dva roky a podle International Herald Tribune má Kosovo na svém území značné nerostné bohatství. Mimo výše uvedených prvků se tam rovněž nachází olovo, zinek, uran, stříbro a měď.

Což může vysvětlit, proč prezident Bush a hlavní představitelé EU podpořili požadavek na nezávislé Kosovo, hlavně mezi Brity.

Tohle patrně nebyla náhoda, neboť geologická společnost provádějící výzkum půdních vzorků v oblasti Kosova byla britská. Oznámili výsledky svých nálezů britské vládě? Slíbili podpořit nezávislé Kosovo výměnou za preferenční výběr britských firem při výzkumech a těžbě kosovského nerostného bohatství?

Pokud ano, máme tady další příklad těsné spolupráce státu a velkých peněz. Politická rozhodnutí jsou určována především a hlavně ziskem.

Není pochyb, že Londýn na této dohodě vydělá. Ostatně stejně jako vydělal v minulém století, když Rothschildovi nohsledi, rodina Oppenheimerů a jejich anglo-americká společnost, začala vysávat zlato a diamanty z Jižní Afriky.

Článek Significant Gold Deposits Discovered in Kosovo vyšel na serveru thetrueseeker.co.uk 20. 2. Překlad editor.

Článek byl publikován 21.2.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.