Sionistický vrchní rabín: Deportujte Palestince na Sinaj

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/02/2443-sionisticky-vrchni-rabin-deportujte-palestince-na-sinaj.htm

Sionistický vrchní rabín Jóna Metzger v rozhovoru pro anglický týdeník The Jewish News vyzval k vystěhování Palestinců z Gazy na Sinajský poloostrov, kde by se pro ně mohl v poušti vytvořit stát. Vyzval Británii, Evropskou unii a Spojené státy, aby při vytvoření palestinského státu v poušti pomohli.

Podle Metzgera by plán měl „zahrnovat všechny chudé lidi z Gazy a přepravit je do nové moderní země vlaky, autobusy a auty, jako v Arizoně - jsme nyní generací, která se může zmocnit pouště a vybudovat město. To bude řešení pro chudé lidi – budou mít krásnou zem a my budeme mít naši vlast a budeme žít v míru.“

Metzger si svůj plán pochvaluje: „Přemýšlel jsem nad ním s některými moudrými lidmi až v posledních dvou týdnech a myslím, že je to velká myšlenka – nikdo o ní dřív nemluvil.“ Hodlá ho prohovořit s Olmertem a očekává, že by si mohl mezi Izraelci získat popularitu. Na úvod svých komentářů ovšem Metzger zdůraznil, že nemůže zasahovat do politických záležitostí, protože je jen duchovním vůdcem a podle zákona „se nemá vměšovat do politických věcí“.

Muslimové by podle něho měli mít právo obnovit modlitby v jeruzalémských mešitách za podmínky, že tak budou činit v míru: „Uvítáme každého Palestince, který se chce modlit ve své mešitě. Každý pátek mohou přijít, ale s jednou podmínkou, bez násilí. Máme stejný cit pro modlitby, chceme vás respektovat, ale nechte nás žít a uznejte, že Svatá země je naše a Jeruzalém náleží nám. Máte jiná místa, Mekku a Medínu, třetí místo nepotřebujete.“

Metzger byl v dokumentárním pořadu CBS s názvem „Ve jménu Božím“ označen za jednu z 12 nejvlivnějších duchovních osobností světa.

Stanovisko ortodoxních antisionistických židů

Pro šílenství sionistů je příznačné, že nabízejí podobná „řešení“. On si neuvědomuje, že problémem Palestinců není, že by neměli kde žít, ale to, že nemají Palestinu, kterou považují za svou vlast? Neuvědomuje si, že Sinaj patří Egyptu a Egypt tam Palestince nechce? (Egypt jim dokonce nechce vládnout ani v Gaze, jak tomu bylo do roku 1967). Neuvědomuje si, že Gaza je úrodná země a tamní Palestinci se živí zemědělstvím? Vážně si myslí, že by se světové velmoci mohly podílet na takovém etnickém čištění a deportacích? Antisionističtí ortodoxní židé se stydí za rabína, jenž činí takové návrhy, jež jsou urážkou inteligence všech, kdo se podílejí na snahách o ukončení bojů a násilí ve Svaté zemi.

Zdá se, že rabín Metzger se kromě toho považuje také za znalce islámu a snaží se vykládat muslimům, čemu jejich náboženství skutečně učí.

Článek Zionist Chief Rabbi: Deport Palestinians to Sinai vyšel na serveru jewsagainstzionism.com 28. ledna. Překlad a úprava Eva Cironisová.

Článek byl publikován 11.2.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.