Farmáři se soudí s výrobci GM potravin

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2002/01/244-farmari-se-soudi-s-vyrobci-gm-potravin.htm

Vladimír Stwora

První případ v historii Kanady, kdy se organické farmy pokoušejí zvrátit nekontrolované šíření geneticky modifikovaných potravin.

Dvojice farmářů podala jménem zhruba tisícovky organických farem v Saskatchewanu skupinovou [ilustrční foto]žalobu na výrobce geneticky upravených potravin Monsanto Canada a Aventis CropScience. Žaloba viní obě firmy ze "znečisťování" potravin. Snahou žalobců je dos8hnout soudního zákazu produkce GM potravin a náhrady škody za zatím nevyčíslenou ztrátu pramenící z nekontrolovaného šíření GM potravin.

Ztráta spočívá v tom, že certifikované organické farmy nebudou v budoucnu moci sázet olejnatou rostlinu canola. Tato rostlina byla v roce 1996 geneticky upravena; v roce 2000 už více než padesát procent veškeré produkce canoly v Kanadě pochází z geneticky modifikované rostliny.

Žaloba uvádí, že organičtí farmáři nejen že nebyli o této skutečnosti informování, ale při setbě nebyla dodržována pravidla pro omezení šíření pylu z GM rostliny. Nebyly dodrženy nárazníkové zóny mezi přirozeným a geneticky modifikovaným produktem.

Mluvčí Monsanta Trish Jordanová má z toho spíše legraci. Říká, že GM canola je příkladem úspěchu kanadské vědy a vůbec potravinového průmyslu. Máme se prý podívat na statistiku rapidní adaptace GM canoly v západní Kanadě: 80 procent farmářů údajně sáhlo po GM canole a většina z nich si uvědomuje výhody této technologie.

Podle kanadských zákonů právníci Monsanta a Aventis na žalobu odpověděli písemně. Je nyní na soudci, aby rozhodl, zda případ půjde k soudu nebo zda se obě strany pokusí o mimosoudní vyrovnání.

Právníci žalující strany sice tvrdí, že mají dostatek důkazů k případnému procesu, současně ale vyjadřují obavy z finančních nákladů. Soudní pře tohoto typu mohou být vleklé a velmi drahé a není pochyb o tom, že Monsanto i Aventis mají kapsy dosti hluboké - určitě hlubší, než organičtí farmaří. Těm nyní přicházejí dobrovolné příspěvky od obyčejných občanů z celé Kanady, kteří canolu nechtějí používat GM. Ovšem bude to stačit?

Článek byl publikován 15.1.2002


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.