Mosulská exploze byla řízená demolice

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/01/2426-mosulska-exploze-byla-rizena-demolice.htm

Eva Cironisová

23. ledna otřásl Mosulem mohutný výbuch. Američané prohlásili, že je za něj odpovědná – kdo také jiný, že - al-Qá’ida a západní média jejich verzi převzala (viz Novinky.cz).

Svědectví místních obyvatel však dokazují, že Američané a kurdští pešmergové v domě nalezli barely plné munice, zbraní a výbušnin TNT, a odpálili je tak, jak se děje vždy při nálezech zbraní. Na civilní obyvatelstvo žijící poblíž nebrali vůbec žádný ohled a řekli mu, že se nemá čeho obávat. O hodinu později silná exploze, jejíž ozvěna se nesla celým městem, zničila úplně 100 domů v oblasti o průměru 2 km a zabila 34 a zranila 217 lidí.

Svědek: „Vzali jen zbraně (ne výbušniny) a dali je do aut, načasovali výbuch a odjeli do vedlejších ulic. Ptali jsme se Američanů: ,Bude to velký výbuch, máme z domů odejít?‘ A oni: ,Ne, nebude velký, jen otevřete okna a schovejte se za zdmi, bude to ólrajt‘. A pak nám domy spadly na hlavy.“ (V arabštině na videu http://nl.youtube.com/watch?v=dZRfZO9oCjk).

Obyvatelé čtvrti začali házet kameny na vojáky, kteří jim zabránili zachraňovat zraněné. Podle agentury Haq, která citovala odbojovou organizaci Armáda Mustafova, instalovali kurdští pešmergové barely do budovy sami téhož dne ráno.

Zdroje:

- http://www.roadstoiraq.com/2008/01/25/mosul-explosion-was-controlled-demolition-went-wrong/
- http://www.roadstoiraq.com/2008/01/27/video-shows-that-mosul-explosion-was-done-by-the-american-military/

Článek byl publikován 30.1.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.