Lži Jirky Křováka byly podrobně analyzovány

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/01/2422-lzi-ktere-jsme-slyseli-od-honzy-krovaka-byly-podrobne-analyzovany.htm

Mark L. Bail

Pokud jste na všechny zapomněli, pak Center for Public Integrity (CPI) katalogizovalo lži, které Jirka Křovák a a jeho kolegové vyslovili po 11. září. Máte-li na to žaludek, klikněte si: False Pretenses.

Prezident George Bush a sedm nejvyšších členů jeho administrace (včetně viceprezidenta Dick Cheneyho, poradkyně pro národní bezpečnost Condoleezza Rice a ministra obrany Donalda Rumsfelda) vyslovili v období dvou let po 11. září nejméně 935 lživých výroků. Týkaly se nebezpečí představovaného Irákem Saddama Huseina. Po pěti letech, které uplynuly od invaze do Iráku, ukázala detailní analýza záznamů a projevů, že tyto výroky byly součástí řízené kampaně, která efektivně galvanizovala veřejné mínění a vedla národ do války na základě úmyslně zfalšovaných důkazů.

V minimálně 532 případech (projevů, brífinků, interview, svědectví a pod) Bush a jeho tři klíčoví spolupracovníci spolu s ministrem zahraničí Colinem Powellem, tajemníkem ministra obrany Paulem Wolfowitzem a mluvčími Bílého domu Ari Fleischerem a Scottem McClellanem neomylně prohlásili, že Irák měl zbraně hromadného ničení, nebo se je snažil vyrobit či získat ve spolupráci s al-Káidou. Tato koordinovaná snaha podepřela důvody Bushovy administrativy k válce.

Nyní je nad slunce jasné, že Irák neměl zbraně hromadného ničení, rovněž neměl žádné vazby na al-Kádiu. K čemuž dospěla řada nezávislých vládních vyšetřování včetně zpravodajské zprávy výběrové komise senátu (2004 a 2006), komise pro 11. září a zprávy mnohonárodní Iraq Survey Group, jejíž Duelferova zpráva konstatovala, že Irák ukončil svůj jaderný program v roce 1991 a od té doby se příliš nesnažil jej obnovit.

Krátce řečeno Bushova administrativa přivedla zemi do války na základě lživých informací, které byly metodicky šířeny a vyvrcholily vojenskou akcí proti Iráku 19. března 2003. Není překvapením, že ti, kteří měli největší příležitost pronášet projevy, udělovat interview a jinak ovlivňovat veřejnou debatu, jsou ti, kteří nejvíce lhali. Vyplývá to z jedinečné analýzy celé masy informací předválečné rétoriky.

Článek Lies My President Told Me: CPI Catalogues TWPE’s Lies vyšel na blogspot.com 23.ledna. Překlad editor.

Doplnění editora

Ve světle této zprávy by mě zajímalo, co si nyní o válce v Iráku myslí bývalý český prezident a humanista, kandidát na Nobelovou cenu míru, Václav Havel.

Článek byl publikován 28.1.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.