Kdo zapálil Reichstag?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/01/2413-kdo-zapalil-reichstag.htm

Jan Zeman

Případ Marinus van der Lubbe byl znovu otevřen. 74 let po popravě vstoupil v platnost rozsudek německého Spolkového Soudu, kterým byl zrušen historický rozsudek nad údajným žhářem, o němž se třičtvrti století tvrdilo, že 27. února 1933 zapálil budovu Říšského Sněmu (k rozsudku ve skutečnosti došlo už 6. prosince 2007 - ale Spolkový soud o něm informoval až 10. ledna t.r. - čekalo se patrně opět odvolání?). Rozsudek z 23. prosince 1933 byl tehdy založen výlučně na přiznání obviněného vynuceném mučením. Jeho poprava byla provedena guilotinou 10. ledna 1934. V procesu byli obviněni též Ernst Torgler, Georgij Dimitrov, Blagoj Popov a Vasilij Tanev - ti však byli osvobozeni a z procesu naopak později politicky těžili.

Rozsudek byl tehdy vynesen na základě retroaktivního zákona (nazývaného "Lex van der Lubbe"), který byl schválen 29. března 1933 - tedy až poté, co budova Sněmu vyhořela. Do té doby totiž v Německu za žhářství trest smrti uložit možné nebylo. To také podle nového zákona z roku 1998 nyní právně vedlo ke zrušení rozsudku.

Rozsudek byl vlastně zrušen už jednou v roce 1980 - po téměř půlstoletí dlouhé právní bitvě bratra odsouzeného Jana van der Lubbe - západoněmeckým soudem - zrušení rozsudku však pak bylo ovšem opět napadeno státním návladním a případ byl pak projednáván další tři roky. A nakonec bylo zrušení rozsudku bez sebemenšího právního podkladu znovu zrušeno.

Už od před války existují spekulace, označované dodnes často za "konspirační teorie", že byl Říšský sněm ve skutečnosti zapálen na popud Hitlera - jako propagandistický akt - který mu poté velmi usnadnil cestu k absolutní moci nad Německem - pomocí dalšího zákona - ne nepodobného tomu - i názvem - který byl narychlo schválen po útocích z 11. září 2001 - USA Patriot Act. Doslova přes noc byla tehdy veškerá policejní moc v Německu předána do rukou Hitlera. Následovala další vlna zatýkání a zákaz Komunistické strany - což tehdy vedlo k praktické likvidaci politické opozice a potažmo pak moci Říšského sněmu jako takového. I samotná rychlost zatčení Lubbeho - což se stalo v podstatě ještě dříve, než se Reichstag stačil vůbec pořádně rozhořet, by tomuto výkladu silně nasvědčovalo.

Ať tak či onak, otázka: "Kdo zapálil říšský sněm?" je nyní i v právním smyslu znovu otevřena. Počkejme si tedy, jak případ dopadne. Doufejme, že ne tak jako již několikrát před tím.

Dodávám, že je zajímavé, jak málo německých médií o této "senzaci" dosud informovalo. I německý Der Spiegel, který zprávu přinesl mezi prvními, ji publikoval pouze na internetu - a světe div se: pouze anglicky. Článek nezveřejnily Britské listy.

Více informací:

anglicky:
http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,528050,00.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Marinus_van_der_Lubbe
německy:
http://www.dradio.de/dlf/sendungen/kulturheute/723611/
http://www.jurablogs.com/de/brak-nimmt-stellung-zum-legal-assistant-als-...
http://de.wikipedia.org/wiki/Lex_van_der_Lubbe
http://de.wikipedia.org/wiki/Marinus_van_der_Lubbe
http://www.generalbundesanwalt.de/de/showpress.php?themenid=10&newsid=29...
holandsky:
http://www.telegraaf.nl/binnenland/2992493/_Marinus_van_der_Lubbe_gereha...

Článek vyšel na serveru 911blog.yweb.sk, odkud jej přebírám.

Článek byl publikován 22.1.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.