Němečtí vojáci používali afghánské děti k odhalování min

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/01/2412-nemecti-vojaci-pouzivali-afghanske-deti-k-odhalovani-min.htm

Achim Wohlgetan (41), bývalý německý důstojník sil ISAF okupujících Afghánistán, ve čtvrtek 10. ledna v Berlíně prohlásil, že západní vojáci opakovaně používali afghánské děti k odhalování min. Učinil tak při uvedení své nové knihy Konečná stanice. Wohlgetan upřesnil, že se to dělo v roce 2002 v oblasti Kábulu. Wohlgetan opustil vojenskou službu v roce 2006 v nižší důstojnické hodnosti.

Podle jeho líčení hodili vojáci na neprozkoumané území jablka a pak čekali, co se bude dít. Děti se rozběhly jablka zvednout a když nenastal žádný výbuch, byla oblast prohlášena za bezpečnou.

Mluvčí německého ministerstva obrany Christian Dienst vyslovil ve středu 9. ledna v Berlíně při pravidelném vládním brífinku několik vážných otázek k Wohlgetanovým tvrzením, např. k tomu, že by němečtí vojáci operovali mimo oblast, která byla v roce 2002 silám ISAF svěřena.

3 500 německých vojáků bylo rozmístěno převážně v severním Afghánistánu. V posledních měsících čelilo Německo intenzivnímu nátlaku spojenců z NATO, především USA, Británie a Kanady, aby rozšířilo svou vojenskou přítomnost do jižního Afghánistánu, kde vojáci NATO bojují s obnovenými silami Tálibánu.

Vlna únosů Němců v Afghánistánu rovněž negativně zapůsobila na veřejné mínění. Podle posledních průzkumů je většina Němců proti účasti na válce v Afghánistánu.

Článek Germany, Afghanistan ISAF used Afghan children to detect land mines: ex-German soldier vyšel 11. ledna na serveru mathaba.net. Překlad Eva Cironisová

Článek byl publikován 22.1.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.