Francouzský novinář vyšetřován, protože nechce prozradit zdroje

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/01/2411-francouzsky-novinar-vysetrovan-protoze-nechce-prozradit-zdroje.htm

Sdružení na ochranu novinářů ( Committee to Protect Journalists, zkratka CPJ) je zneklidněno kriminálním vyšetřováním reportéra deníku Le Monde Guillaume Dasquié. K vyšetřování daly podnět francouzské úřady.

Pracovníci kontrašpionážního oddělení provedli u Dasquié ve středu domovní prohlídku. Byl zadržován celkem 48 hodin, vyslýchali ho a vyvíjeli na něj nátlak, aby prozradil své zdroje, uvádí se ve zprávě. Bude-li uznán vinným, hrozí mu podle článku 413-11 francouzského trestního řádu pět let vězení a pokuta 75 tisíc euro.

Výkonný ředitel CPJ Joel Simon řekl, že je hluboce zneklidněn dvoudenní vazbou Guillaume Dasquié, jeho kriminálním vyšetřováním francouzskou bezpečnostní službou a tlakem, aby prozradil své zdroje. Dasquié by neměl být trestán za to, že dodržuje právo veřejnosti na informace.

Ve čtvrtek vedoucí vyšetřování Philippe Coirre předběžně Dasquié obvinil. Podle francouzských zákonů vznesení předběžného obvinění znamená, že vyšetřovatelé shromáždili dostatek důkazů o tom, že Dasquié spáchal zločin, hlásí Associated Press.

Dasquié je vyšetřován za článek v Le Monde z 16. dubna. Článek nesl titulek „Jedenácté září: Francouzi o něm věděli dlouho dopředu“. V článku bylo uvedeno, že generální ředitel oddělení zahraniční bezpečnosti francouzské zpravodajské služby DGSE varoval osm měsíců před 11. zářím své americké protějšky před možným teroristickým útokem. Útok měl být proveden letadly do budov.

Článek obsahoval výňatky z 328 stránkového tajného dokumentu DGSE o aktivitách al-Káidy s titulkem „Radikální muslimové plánují únosy letadel“. Le Monde tvrdí, že tento dokument vlastní. Jedna pasáž ze míněného dokumentu z 5. ledna 2001 uvádí, že al-Káida má seznam potenciálních aerolinek obsahující United a American Airlines, které únosci potom skutečně použili. Podle Le Monde zpráva DGSE, kterou vlastní, obsahuje mapy, analýzy, obrázky a satelitní fota, uvedla Deutsche Presse-Agentur.

Článek French journalist investigated over intelligence leaks regarding 9/11 attacks vyšel 17. prosince na serveru globalresearch.ca. Překlad editor.

Článek byl publikován 21.1.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.