Bagdád je příliš nebezpečný

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/01/2386-bagdad-je-prilis-nebezpecny.htm

Téměř 90 procent amerických novinářů v Iráku považuje Bagdád pro návštěvníky stále za příliš nebezpečný. Ukázala to anketa washingtonského střediska Pew Research Center provedená 28. září - 7. listopadu 2007 mezi 111 novináři, kteří v Iráku pracovali pro 29 médií, až na jednu výjimku amerických. Průzkum také ukázal, že mnoho amerických žurnalistů líčí situaci v Iráku v příliš růžových barvách.

Mnohá nebezpečí číhají na Iráčany, kteří často většinu reportáží dělají mimo těžce opevněnou Zelenou zónu.

Průzkum ukázal, že 58 procent amerických médií přišlo během uplynulého roku o své irácké pracovníky, kteří byli zabiti nebo uneseni. Asi dvě třetiny dotázaných uvedly, že jejich místní pracovníci čelí fyzickým nebo verbálním hrozbám několikrát do měsíce.

„Především novináři – většinou váleční korespondenti-veteráni – líčí podmínky v Iráku jako nejnebezpečnější, s jakými se kdy setkali, a to rozhodujícím způsobem ovlivňuje reportáže,“ uvádějí autoři ve zprávě o průzkumu.

Podle zprávy newyorského Výboru na ochranu novinářů bylo v Iráku od počátku invaze v roce 2003 zabito minimálně 122 novinářů a 41 pomocných pracovníků. Asi 85 procent z nich byli Iráčané.

Článek Reporters: Baghdad Too Dangerous Despite Surge vyšel 28. listopadu na serveru heyetnet.org. Překlad Eva Cironisová

Článek byl publikován 2.1.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.