Kdo zabil Benázír Bhuttovou?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2007/12/2382-kdo-zabil-benazir-bhuttovou.htm

Jeremy Page

Hlavními podezřelými z atentátu na na Bhuttovou jsou pákistánští a zahraniční islámští bojovníci, kteří ji vnímali jako odpadlíka a americkou loutku; opakovaně jí také vyhrožovali, že ji zabijí.

Ale bez viny není ani pákistánská výzvědná služba, organizace, která má od sedmdesátých let minulého století úzké vazby na islámské extrémisty a byla ve službách mnoha následných pákistánských vůdců jako nástroj pro potlačení opozice.

Bhuttová jen tak tak unikla pokusu o atentát v říjnu minulého roku, kdy sebevražedný útočník zabil 140 lidí na uvítacím shromáždění jejich příznivců v přístavu v Karáči po jejím osmiletém exilu.

Těsně předtím vyhrožovali Bhuttové smrtí dva přední vůdcové povstalců ze severozápadního Pákistánu, z těžko kontrolovatelné oblasti blízko afghánským hranicím.

Prvním byl vrchní velitel partyzánských bojovníků Baitullah Mehsud vzdorující pákistánské armádě v oblasti jižního Waziristánu, která je pod kontrolou rodových kmenových vůdců. Mehsud má blízké vazby na al-Kaidu a na afghánský taliban.

Druhým byl Haji Omar, emír, či vůdce pákistánského talibanu, rovněž on pochází z jižního Waziristánu a bojoval s mudžahidíny proti Sovětům.

Po nezdařeném prvním pokusu o atentát Bhuttova zveřejnila, že obdržela dopis od kohosi, kdo o sobě tvrdil, že je přítelem al-Kaidy a Osamy bin Ladena, a kdo jí vyhrožoval, že jí podřízne jako kozu.

Obvinila pákistánské úřady z neposkytnutí dostatečné ochrany a naznačila, že mohou být spolupachatelé bombového útoku. Její manžel Asif Ali Zardari rovnou obvinil ISI z účasti na tomto atentátu a ze snah připravit ji o život.

Ale Bhuttova se vyhnula přímému obvinění pákistánské vlády. Řekla, že se více obává jistých lidí v mocenské struktuře státu, které blíže popsala, jako „přátelé militantních sil“.

Analytikové se domnívají, že prezident Mušharaf pravděpodobně nenařídil její atentát, nicméně pokud by se Bhuttová stala premiérkou, některé elementy v armádě a ve zpravodajské službě by přišly o peníze.

Zpravodajská služba ISI, přesněji řečeno jisté muslimské skupiny uvnitř této služby, které se radikalizovaly v době Američany financované kampaně proti Sovětům v Afghánistánu, ostře odmítaly Bhuttovou z principiálních důvodů.

Rovněž Saúdská Arábie, která má v Pákistánu silný vliv, je známá svým odmítavým postojem proti Bhuttové, kterou vnímá jako příliš sekulární, pozápadněnou a navíc stoupenkyni bývalého premiéra Nawaze Šarifa.

Článek Who killed Benazir Bhutto? vyšel 27. prosince na serveru globalresearch.ca. Překlad editor.

Doplnění editora

Ačkoliv se vyšetřovní teprve rozbíhá a i zahraniční média jsou poměrně opatrná v ukazování prstem na viniky (viz například článek Many Had the Desire, Means to Kill Bhutto [Mnoho lidí si přálo její smrt a měli k tomu příslušné prostředky] ve Washington Post, nebo článek Tense Pakistan set to bury Bhutto [Napětí v Pákistánu roste, zatímco se připravuje pohřeb Bhuttové] na BBC, popřípadě článek Who Killed Bhutto? [Kdo zabil Bhuttovou?] Murtaza Shibliho na counterpunch.org, americké ministerstvo pro hon na teroristy má jasno. Může za to Toaleta. Tedy Databáze. Chci říci al-Kaida. A věrný řiťolezec amerických neokonzervativců, iDnes si posíšilo s bombastickým titulkem K atentátu na Bhuttovou se přihlásila Al-Kajda, ačkoliv obsah článku nevyznívá tak jednoznačně.

Článek byl publikován 28.12.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.