EU jmenuje svého velvyslance

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2007/12/2375-eu-jmenuje-sveho-velvyslance.htm

Ještě ani neoschnl inkoust na reformní dohodě EU – rok před její ratifikací – a Evropská unie si už přisvojila moc jmenovat svého prvního „velvyslance“.

V nové roli vystoupí v Africe belgický reprezentant Koen Vervaeke; bude hovořit jménem 27 členských států Unie a jménem Evropských komisařů.

Pozice „velvyslance“ vznikla jako produkt Lisabonské dohody podepsané 13. prosince, která má vstoupit v platnost 1. ledna 2009.

Když Gordon Brown podepsal dohodu, obvinili jej euroskeptikové ze zrady britských národních zájmů. Nyní uvádějí, že Komise jedná s arogantní neúctou pro procedury, neboť nemá mandát dávat dohromady cokoliv, co připomíná diplomatický sbor EU.

Rozhodnutí (jmenovat velvyslance) je v přímém rozporu s vlastním tvrzením Komise vytvořit „demokratičtější a transparentnější Evropu“.

Nicméně oficiální linie přicházející z Bruselu je, že role sedmačtyřicetiletého Vervaeke je „vyjímkou“.

V etiopském hlavním městě Addisabebě bude Vervaeke vnímán jako regionální ministr zahraničí s mandátem jednat ve jménu celé EU.

Vůdce britské Strany nezávislých Nigel Farage řekl: „Nemůžeme věřit ničemu, co EU říká.“

„Pokud lidé chtějí (poznat pravdu), stačí se podívat na ostudný způsob jednání kolem evropské ústavy.“

„Nepleťme se. Nejde o náhodný úlet. Plány a financování pro evropský diplomatický sbor jsou dobře připraveny. Nepředstavujte si, že by EU dovolila, aby něco jako demokracie, aby stálo v cestě jejím plánům“.

Článek EU jumps the gun on treaty powers vyšel na stránkách britské Strany nezávislých. Překlad editor.

Článek byl publikován 20.12.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.