Turistka zatčena při návštěvě USA za to, že před deseti léty měla prošlá víza

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2007/12/2370-turistka-z-islandu-zavrena-pri-navsteve-usa-za-prosla-viza-pred-deseti-lety.htm

Islandská vláda vyjádřila vážné znepokojení nad způsobem, jakým bylo zacházeno s turistkou z Islandu, a požaduje po USA vysvětlení; turistka totiž byla při pokusu vstoupit na americkou půdu spoutána, dva dny vyslýchána a nakonec deportována z USA.

Jde o třiatřicetiletou Erla Osk Arnardottir Lillendahl. V neděli po příletu na letiště JFK v New Yorku byla zadržena kvůli tomu, že před více jak deseti léty zůstala v zemi poté, co ji prošla víza.

Lillendahl měla původně v plánu setkání s přáteli a předvánoční nákupy. Namísto toho zažila něco, co podle jejich vlastních slov byla nejvíce ponižující zkušeností v životě.

Uvádí, že po dva dny byla na letišti JFK vyslýchána. Po celou tu dobu jí nebylo dovoleno kontaktovat příbuzné. Po určitou dobu jí bylo také odpíráno i jídlo a pití. Byla fotografována a byly jí sňaty otisky prstů.

V pondělí (den po příletu na JFK), byla spoutána řetězem na nohou a na rukou a byla přesunuta do vězení v New Jersey. Tam byla zavřena v cele, znovu vyslýchaná. její požadavek zatelefonovat ven vyšetřovatelé odmítli.

V úterý byla z USA deportována. To později sdělila reportérům a také to napsala na svůj blog.

Ve čtvrtek si ministr zahraničí Islandu Ingibjorg Solrun Gisladottir pozval amerického velvyslance Carol van Voorsta, aby vyjádřil znepokojení: "Způsob, jakým bylo s Lillendahl zacházeno, je neakceptovatelný", řekl.

„V případech, jako je tento, není přece důvod používat pouta,“ domnívá se Gisladottir. „Pokud americká státní zpráva udělala chybu, je na místě se omluvit.“

Islandský ministr také kontaktoval pracovníky na letišti JFK a žádal o sepsání zprávy ohledně případu Lillendahlové.

Článek Iceland complains about treatment of tourist vyšel 14. prosince na serveru msnbc.com. Překlad editor.

Článek byl publikován 18.12.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.