Pensionovaní prezidenti a teroristé za pravdu o 11. září?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2007/12/2363-pensionovani-prezidenti-a-teroriste-za-pravdu-o-11-zari.htm

Bývalý italský křesťanskodemokratický prezident Francesco Cossiga prohlásil pro přední italský deník Corriere Della Sera, že za útoky 11. září stojí americká tajná služba CIA, izraelský Mossad a světové sionistické hnutí. Útoky prý byly provedeny za účelem falešného obvinění muslimských zemí - pro vytvoření záminky k invazi do Afghánistánu a Iráku. Řekl též, že to bylo italské zpravodajské komunitě kolem Palazzo Chigi známé. Dále řekl, že kontroverzní kazeta s přiznáním se Usámy bin Ládína k útokům 11. září, která je i bez Cossigova ohalení často považována za padělek, byla prý vytvořena v Milánských studiích Mediaset za účelem zvýšení politické podpory Silvia Berlusconiho, který je na kazetě prý též zmiňován v souvislosti s údajnými osobními hrozbmi Al-Kajdy.

Francesco Cossiga je známý především svým vysoce kontroverzním zapojením v Operaci Gladio - tajné větvi celoevropské zpravodajské a teroristické organizace řízené NATO, provádějící například teroristické útoky v Itálii 70. a 80 let (včetně útoku na nádraží v Bologni - největšího teroristického útoku v dějinách poválečné Evropy, či zavraždění italského premiéra Alda Mora) - z kterých pak byli často falešně obviňováni komunisté, aby tak byla snížena jejich politická podpora veřejností. Skutečnou strategií celé sítě však údajně bylo vytváření napětí a organizování tajných jednotek odporu pro případ invaze sovětů.

Po odhalení organizace premiérem Giuliem Andreotim v roce 1990 potvrdil Cossiga Andreotiho tvrzení a prohlásil, že je na svou účast v operaci Gladio - ještě jako mladý ministr - hrdý. To rozpoutalo skandál nebývalých rozměrů a vedlo to až k jeho odstoupení z funkce v roce 1992.

Odhalení Operace Gladio vedlo pak k dalším odhalením zmíněné obrovské zpravodajské a teroristické sítě po celé Evropě a je dodnes předmětem jednoho z největších vyšetřování v její historii.

Vyvstávají tedy otázky, co Francesco Cossiga svým "senzačním" odhalením sleduje a do jaké míry je mu možné důvěřovat. Na druhé straně jeho dlouholeté zapojení ve špičkách italské tajné služby a paradoxně i pro zmíněné zapojení v Operaci Gladio dává tušit, že jeho zpravodajské zdroje jsou na naprosto nejvyšší úrovni. Cossigovi je téměř 80 let.

Budeme-li věřit, že to, co říká, je pravda, pak je zajímavé načasování celého odhalení: Buď věří, že přišel "ten pravý čas" a nebo má za to, že světová situace je opravdu kritická. Jinak by těžko riskoval už tak dost kontroverzní politickou reputaci.

Zdroje:

Osama-Berlusconi? «Trappola giornalistica»

Wikipedia

Autor poslal výše uvedený článek i do BL, ale jak mi napsal, pan Čulík zřejmě váhá s uveřejněním, proto poslal článek i do Zvědavce.

Článek byl publikován 11.12.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.