Bushovi biskupové: Okamžitý odchod z Iráku

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2007/12/2362-bushovi-biskupove-okamzity-odchod-z-iraku.htm

Matthew Hay Brown

Metodistická církev, jejímž členem je i Geroge W. Bush, vyzvala Spojené státy a jejich spojence, aby neprodleně začali stahovat vojáky z Iráku.

Biskupové Sjednocené metodistické církve vydali rezoluci vyzývající Bushe, kongres a vůdce ostatních členů koalice, aby zahájili „bezpečné a úplné stažení“ všech vojáků z Iráku, aby ujistili, že v Iráku nebudou trvalé vojenské základny, aby zvýšili pomoc veteránům všech válek a aby zahájili plán obnovy Iráku odpovídající humanitárním, sociálním a vzdělávacím potřebám jeho lidu.

125 činných i penzionovaných biskupů, kteří se zúčastnili jednání ve Velkých kouřových horách v Severní Karolíně, zastupuje více než 11 milionů metodistů celého světa - včetně současného šéfa Bílého domu, člena sboru Sjednocené metodistické církve v Dallasu.

Při zveřejnění výzvy biskupové prohlásili, že jejich postoj pramení z víry, že „válka je neslučitelná s učením a příkladem Krista“ a z výzvy Ježíše Krista „k jeho stoupencům, aby byli mírotvorci“.

„Každým dnem pokračující války jsou zabíjeni další vojáci a nevinní civilisté bez vyhlídky na konec násilí, krveprolévání a masakrů“, prohlašují biskupové v provolání.

V odpověď na to Bílý dům prohlásil, že Bush „věří, že naše morální a strategické imperativy jsou jedny a tytéž.“

„Musíme porazit násilnické extremisty, kteří ohrožují budoucnost Iráku a hrozí Spojeným státům,“ sdělil e-mailem mluvčí Bílého domu Scott Stanzel. „Naši muži a ženy v uniformách ochraňují irácké občany před násilnickými teroristy, kteří chtějí nevybíravě vraždit nevinné civilisty po desítkách, stovkách a tisících. Naše snahy ochránit nevinné životy jsou vznešeným úkolem, na který by měl být americký lid hrdý.“

Není to poprvé, kdy se metodističtí vůdcové postavili proti svému nejprominentnějšímu členu. Církev si od Bushe drží distanc už od jeho zvolení v r. 2000: „To, že je metodista v úřadě prezidenta neznamená, že církev bude schvalovat jeho politiku. Kromě toho, sjednocení metodisté se často odlišují mezi sebou i od oficiálních stanovisek … Trest smrti, kontrola zbraní, vzdělání, potraty a sociální zajištění patří mezi problémy, na něž má Bush názor poněkud odlišný od oficiálních postojů církve.“

Metodističtí biskupové vyzvali Bushe ke stanovení harmonogramu stažení z Iráku už v r. 2005 a už tehdy se Bush vzepřel.

(…)

„Prezidentův názor na počet vojáků je jasný - budeme-li úspěšnější v přinášení míru a stability Iráku, může se víc amerických vojáků vrátit domů. V posledních měsících spolupracovaly naše síly s koaličními partnery a Iráčany na dosažení skutečné bezpečnosti. Náš úspěch dosažený díky navýšení nám dovoluje začít přivádět část našich vojáků domů.“

Článek Bush's bishops: Exit Iraq now vyšel na serveru swampolitics.com 9. listopadu. Překlad Eva Cironisová

Článek byl publikován 11.12.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.