Ježíšek

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2007/12/2356-jezisek.htm

Milan Tobiáš

V záplavě dnešních multi-kulti novot je mnohdy i tradicionalista jako já, spíše zaskočen než mile potěšen, setkáním s tradičními hodnotami. Pociťuji totiž stále silněji, že se záměrně vytlačují z našich životů.

Jdu li v předvánočním období, v čase adventu do obchodního centra, nepřekvapí mne místo tradičního betléma, kýčovití lední medvědi s hudebními nástroji či Satan Klaus.

Obdobně mne nezaskočí média, tvrdící, že vánoce jsou jen svátky klidu a míru, kdy se rodina má sejít pohromadě atp. To vše mnohdy i zlovolně bez jediné zmínky o tom, že jde o svátky křesťanské.

Štědrý den je štědrým, pro štědrost Boží. Otec nebeský poslal svého syna, aby se stal člověkem a nás spasil. Proto i my dbaje toho, buďme k sobě štědří.

Křesťanství je součástí identity všech slušných Evropanů. Byť se už dnes možná považují za nevěřící. Důrazná ateizace a stálé útoky na křesťanství nás mají připravit o naši identitu a učinit z nás snáze ovladatelnou masu. Za těchto okolností mne pak překvapuje český Ježíšek(www.ceskyjezisek.cz). Iniciativa jevící se ležet mimo vliv globalisátorů, či snad jdoucí proti?! V době, kdy v obchodech číhá Santa Claus, je čas podpořit tradičního českého Ježíška, píše se na těchto stránkách. Na nich je Ježíšek vyobrazen, jako modrooký blonďák v prostředí připomínajícím mi obrazy Josefa Lady. Malebná česká krajina, roubené chaloupky, koňské povozy a český Ježíšek, to jsou výjevy minulých století, z dob, kdy měl náš národ ještě naději. Tehdy jistě nikoho nenapadlo, že tu jednou potomci podlehnou bludům a Ježíška budou nahrazovat nějakým Santou či dědou Mrázem.

Přeskočím li samotnou věc, jak si našeho Ježíška představovat a jde li to vůbec. Sám jsem jako dítě s tím měl problémy. Musím s neuspokojením vyjádřit, že už ani nezvládám sledovat, neustálé moralizující vydírání láskou, které nám podsouvá nová měřítka hodnot či „jen“, chce z kapsy vytáhnout nějakou tu korunu. Přičemž rodina a děti jsou tu k tomu často zneužívány.

Přemýšlím, zda je český Ježíšek také takový, je li náš Ježíšek český a komu slouží?! Je za všemi těmi ježíšovskými věcmi dobrý obchod?! Je za tím ziskuchtivost, nebo snad dokonce i snaha o uchovávání naší identity?! A nebo je nástrojem globalisátorů, který nám má naše děti odvést jak krysař z Hamelnu.

Článek byl publikován 6.12.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.