Logická čtvrthodinka

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/naokraj/2007/11/2342-logicka-ctvrthodinka.htm

Kateřina Amiourová

V Čechách vyšly dvě úžasné knihy, jež jsou deklarovány "pro děti od dvanácti let" - ale rodič se na tom naučí naprosto vše a ideálně. Jedna je od Hanse Magnuse Enzensbergera a jmenuje se Matematický čert - a druhá je od Heinricha Hemmeho a jmenuje se Kolumbovo vejce - obě jsou pokladem pro lidskou kreativitu - nespočet hádanek, nespočet prostorů, ani to neumím vyjmenovat, co v tom je - a navádím vás správně - snažím se psát články záměrně netypicky a tak, abych zrychlila myšlení a logiku - jsem přesvědčená, že je to ideální mozkové cvičení pro řešitele a ověřila jsem si, že někteří čeští čtenáři jsou na tom už tak, že nepoznají vtip ani kdyby byl vybarvený paletou barev.

A teď dostanou řešitelé první úkol, aby si ověřili, kam až jsou schopni dojít a jak vlastně vypadají jejich řešitelské schopnosti či fantazie - pozor - změna chápání - nemusí se to řešit matematicky - uvidíte --a tajemství, každý kdo v něm je. Autor samozřejmě nabídl několik hezkých dětsky čistých řešení - ale já myslím, že bychom se mohli vyřádit v diskuzi na posunování jeden každého-

První úloha:

V Kolumbově vejci zařazena jako desátá:

VÝPOČTY PROFESORA MORIARTYHO

Jakmile profesor Moriarty opustil pánskou toaletu v Pentagonu, prohledal Sherlock Holmes důkladně celý prostor. V odpadkovém koši nalezl útržek papíru, na který poznamenal Moriarty zřejmě zakóovaný početní úkol.

γOOγ = (γ - t + t) × tt

Jak zní tento početní úkol ve skutečnosti?

:) Přeji hodně radosti a štěstí při hledání řešení (to je ale ode mne záludnost). Katka - těším se, že nakonec rozpoutám úplná alotria - inu internet je dnes již velké dítě a nějaká počítání na prostech ho prostě nudí.

Článek byl publikován 25.11.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.